Aangroeipremie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel, of het is onvoldoende verifieerbaar gemaakt.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Er worden verschillende claims gedaan over wat banken wel niet voor marketing zouden doen, wat DSM voor plannen had en op hoeveel verzet dat stuitte en wat Test-Aankoop aanbeveelt, maar niets wordt ondersteund door bronnen. Bronnen zijn niet in alle gevallen verplicht op Wikipedia, maar bij dit soort claims is dat wel belangrijk.
Dit sjabloon is geplaatst op 11 mei 2023.
Vraagteken

De aangroeipremie, bonusrente of getrouwheidspremie (Vlaams) is een doorgaans procentuele vergoeding op een spaarrekening boven op de basisrente. Aanvullende voorwaarde is meestal dat het bedrag een bepaalde periode op de spaarrekening gestaan heeft, of binnen een zekere periode met een bepaald percentage gegroeid is.

Een vorm van marketing die door sommige banken bedreven wordt is om de aangroeipremies in het begin van het jaar fors op te trekken om nieuwe klanten te werven die vaak veel geld te beleggen hebben door de recente uitkering van de eindejaarspremies. Toch raden consumentenorganisaties zoals Test Aankoop aan om een bank te verkiezen die standaard een hoge basisrente biedt.

DSM heeft eind 2006 en begin 2007 plannen geopperd om, analoog aan deze aangroeipremies, trouwe aandeelhouders extra dividend uit te keren. Dit voornemen stuitte op veel verzet.