Aardman Animations

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aardman Animations, Ltd.
Oprichting 1972
Oprichter(s) Peter Lord
David Sproxton
Hoofdkantoor Bristol
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
http://www.aardman.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Aardman Animations is een Britse animatiestudio, in 1976 opgericht door Peter Lord en David Sproxton, gespecialiseerd in klei-animatie.

Lord en Sproxton werkten op school al samen aan kleine animatieprojecten, en boekten hun eerste succes toen ze een twintig seconden durende animatie mochten leveren aan de BBC voor het programma Vision On. In deze animatie introduceerden ze de antiheld Aardman.

Nadat ze in 1976 hun studio hadden opgericht, creëerden ze een kleifiguur voor het BBC-programma Take Hart. Dit figuur Morph, was het begin van hun succes, en ze maakten een serie avonturen onder de titel The Amazing Adventures of Morph.

In 1985 startte de samenwerking met Nick Park, die ze in diens schooltijd al hadden geholpen. Park had plannen voor de personages Wallace & Gromit, maar kon deze niet op eigen kracht verwezenlijken. In samenwerking met de Aardman Animationsstudio kon Park de films realiseren.

Latere producties waren Rex the Runt uit 1998 van animator Richard Goleszowski, Stage Fright van Steve Box en Peter Peakes Humdrum dat twintig prijzen won, waaronder een Oscarnominatie.

In de late jaren 90 richtten zij Aardman Features op, en dit bedrijf produceerde in samenwerking met DreamWorks Studios de speelfilm Chicken Run, gemaakt door Nick Park. De samenwerking met Dreamworks werd aangegaan voor vijf speelfilms, waarvan Chicken Run de eerste was. De tweede speelfilm The curse of the wererabbit (een Wallace & Gromit avontuur van Nick Park) beleefde zijn première op 13 oktober 2005. Nadat de derde film, de computergeanimeerde tekenfilm Flushed Away uit 2006, tegenvallende resultaten boekte stopte DreamWorks in februari 2007 de samenwerking. Twee maanden later sloot Aardman een zogenaamde 'first-look'contract van drie jaar met Sony Pictures.

Filmografie[bewerken]