Aasgierfonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een aasgierfonds (Engels: Vulture fund) is een financieel fonds waarin commerciële instellingen de overgenomen schuldenlasten van derdewereldlanden aan banken of overheden plaatsen.

De overname van deze schuldenlasten gebeurt ver onder de nominale waarde, omdat de oorspronkelijke schuldeisers ervan uitgaan nooit hun leningen zullen kunnen recupereren. Door de nieuwe eigenaars worden via rechterlijke procedures de ontwikkelingslanden gedwongen de volledige schuld en intresten terug te betalen. Aldus hopen zij alsnog grote winsten te maken. Een techniek om hun belegging terug te vorderen is beslagname van overheidsgelden, zoals ontwikkelingsgeld bestemd voor het financieren van ontwikkelingsprojecten in ontwikkelingslanden.

België[bewerken]

In België werd de wet van 6 april 2008 Wet die ertoe strekt de inbeslagneming of de overdracht te verhinderen van overheidsgeld bestemd voor de internationale samenwerking, met name via de techniek van de aasgierfondsen op 16 mei 2008 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Gezien de wet niet retroactief is, is er aparte jurisdictie nodig over de acties van aasgierfondsen in het verleden.