Ab Normaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ab Normaal
Genre Amusement
Speelduur per afl. 25 min per aflevering
Bedenker Frank Timmer
Vaste gasten Rob Ronalds (Nederland)
Jennifer van Groeningen (Nederland)
Vanessa Hoefkens (Vlaanderen)
Muziek Rob Ronalds (Nederland)
Land van oorsprong Nederland
België (Vlaanderen)
Taal Nederlands
Productie
Producent FTV Productions
Uitzendingen
Start 2001 (Nederland)
2002 (Vlaanderen)
Einde onbekend (Nederland)
2002 (Vlaanderen)
Netwerk of omroep Nederland:
Yorin
RTL 5
V8
Veronica
Tien
Comedy Central
Vlaanderen:
VT4
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Ab Normaal, 'de moppenkoning van Nederland', is een fictief Nederlands konijn met een eigen komisch televisieprogramma dat vanaf 2001 in eerste instantie te zien was op Yorin, toen RTL 5, vervolgens V8, vanaf eind 2002 Veronica. Het figuur werd bedacht door Frank Timmer.[1] In het voorjaar van 2007 keerde Ab Normaal terug op Tien. Halverwege 2010 was een herhaling van Ab Normaal te zien op Comedy Central. In 2002 zond het Vlaamse VT4 een eigen versie van Ab Normaal uit.[2]

Ab is een roze konijn met een grote mond. De grappen zijn veelal seksueel getint. Ab Normaal is gebaseerd op het karakter uit de strip Stamgasten van Toon van Driel. Een bekende uitspraak van Ab is: "Attelenooie". Verder gebruikt hij altijd het werkwoord 'nilfisken' als hij in werkelijkheid 'pijpen' bedoelt en 'knallen' of 'sporten' als hij in werkelijkheid 'neuken' bedoelt. Enkele 'synoniemen' die hij gebruikt voor 'vagina' zijn 'broodje warm vlees' en 'archiefkast'. Zijn vader heeft een nog grotere mond en flapt alle seksueel getinte woorden er altijd uit, alle 'synoniemen' die zijn zoon gebruikt ziet hij als 'watjesbenamingen'. De naam Ab Normaal is afgeleid van het woord abnormaal.

Hij werd in elke uitzending bijgestaan door zijn vriendin Beverly, door hem steevast Bev genoemd. Zij werd gespeeld door Jennifer van Groeningen. De stem van Ab Normaal en zijn vader werden verzorgd door Wiebe Hartog.

Wegens verandering van doelgroep bij Veronica stopte het programma in 2003 op die zender. In 2007 maakte Ab Normaal zijn rentree op de televisie. Hij was de presentator in het televisieprogramma Komt een man bij de dokter op de tv-zender Tien. Datzelfde jaar werd de zender overgenomen door RTL Nederland en veranderde de zendernaam in RTL 8.

Vanaf februari 2011 was Ab Normaal op maandag, woensdag en vrijdag om 7.45 uur te horen in het ochtendradioprogramma PK@Veronica van Patrick Kicken. In februari 2012 was Ab Normaal weer te zien op de televisie op TV73.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Bev en andere lekkere stukken

Inmiddels zijn de afleveringen van Ab op Comedy Central.

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Kleine blonde Mariandel 2001 Samen met Rob Ronalds
Schudden met je tieten 2002 Als Pa Normaal

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Stripfiguur Ab Normaal presentator Barts CNN, Leidsch Dagblad, 20 februari 1997. Gearchiveerd op 20 juni 2018.
  2. https://web.archive.org/web/20131020113044/http://www.kkunst.com/kk/con20020927751.php 'Ab-Normaal', een programma met babe Vanessa Hoefkens (de vrouw van en Pamela Anderson lookalike) vanaf 20 hr op VT4.