Abacus (rekentuig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abacus waarop het getal 658 is gezet
Telraam waarop het getal 17 is gezet
Reconstructie van een Romeins telraam

Een abacus (meervoud: abaci) (ook: telraam of rekenrek) is een mechanisme om sommen en andere wiskundige berekeningen mee uit te voeren. Het is een voorloper van de rekenmachine en de computer. In de Westerse wereld wordt het tegenwoordig gebruikt als didactisch hulpmiddel bij het leren rekenen. Met name in het Verre Oosten wordt het nog wel gebruikt in winkels en dergelijke.

Onderwijs[bewerken]

Cijferen met grote getallen[bewerken]

Met een abacus kunnen bewerkingen met grote getallen worden uitgerekend. De kralen om de verschillende verticale staven representeren honderdtallen, tientallen of eenheden. In het onderwijs wordt hiermee het principe van lenen en inwisselen bij het cijferen concreet en visueel gemaakt.

Telraam[bewerken]

Het verschil met een telraam is dat op een telraam de kralen altijd staan voor eenheden. Een telraam heeft horizontale staven. Soms zijn de kralen per 5 of 10 voorzien van dezelfde kleur om zodoende een structuur zichtbaar te maken voor de leerlingen. In het onderwijs wordt een telraam vaak rekenrek genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Het Romeinse telraam had 1 kraal boven en 4 onder de middenbalk. Ook het Japanse telraam (soroban) heeft een dergelijke configuratie.

Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en worteltrekken zijn door gemechaniseerde algoritmen mogelijk waarbij soms tussenuitkomsten op een ander deel van de abacus worden onthouden. Bedreven abacus-rekenaars kunnen veel berekeningen sneller uitvoeren dan personen die gebruik maken van een zakrekenmachine.

In Tibet werd sinds de Yarlung-dynastie (7e-9e eeuw) tot 1959 een abacus met losse stenen gebruikt voor het innen van belastingen, door enerzijds de regering van historisch Tibet en anderzijds de grote Tibetaanse kloosterorganisaties. Als rekenstenen werden hele en halve abrikozenpitten zwarte en witte stenen porseleinscherven, bonen en stokjes gebruikt.

Externe links[bewerken]