Abdul "Duke" Fakir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abdul "Duke" Fakir

Abdul "Duke" Fakir (Detroit (Michigan), 26 december 1935) is een Amerikaanse tenorzanger. Het bekendst is hij als lid van The Four Tops, een van de meest succesvolle acts van het Motown-label.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Abdul "Duke" Fakir ging naar school in zijn geboortestad Detroit. Op zijn middelbare school Pershing High ontmoette hij Levi Stubbs. Ze werden goede vrienden en deelden de passie voor zingen. Het tweetal vormde een zanggroep met Lawrence Payton en Renaldo "Obie" Benson, die ze op een feest ontmoet hadden. men. Eerst noemden ze zich The Four Aims, maar om verwarring met The Ames Brothers te voorkomen veranderden ze hun naam in The Four Tops. Hoewel ze contracten hadden bij Chess Records, Riverside Records en Columbia Records, wisten ze geen hits te scoren.

Motown[bewerken | brontekst bewerken]

In 1962 bood Motown Records-directeur Berry Gordy de groep een contract aan, maar de Four Tops waren niet enthousiast en tekenden niet. Twee jaar later vertrok de groep wel naar Motown. Ze hadden meteen een hit met Baby I Need Your Loving. Levi Stubbs zong lead in de nummers van de groep, terwijl de andere drie, onder wie Duke Fakir, achtergrondzangers waren. De groep had verdere hits met Shake Me, Wake Me (When It's Over), Reach Out, I'll Be There en Standing In The Shadows Of Love. Degenen die hun nummers schreven waren Brian Holland, Lamont Dozier en Eddie Holland. Toen dit trio in 1967 Motown verliet hadden The Four Tops geen hits meer. In 1972 verlieten ze het label.

Gedurende zijn carrière bij Motown had Duke Fakir een relatie met Mary Wilson van de meidengroep The Supremes.

Na Motown[bewerken | brontekst bewerken]

Na Motown gingen The Four Tops naar ABC Records. Daar hadden ze eerst hits met Keeper Of The Castle en Ain't No Woman Like The One I've Got. Hierna droogden de hits daar ook op. Ze verlieten het label en gingen ze naar Columbia Records. Daar hadden ze een hits met Don't Walk Away en When She Was My Girl.

Fakir is het enige levende originele lid van The Four Tops. Optreden leek voor hem in gevaar te komen omdat hij doof aan het worden was, maar dankzij een gehoorapparaat is hij nog in staat om op te treden.