Abe Bonnema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Achmeatoren in Leeuwarden, een ontwerp van Bonnema

Abe Bonnema (Stiens, 6 september 1926Groningen, 9 augustus 2001) was een Nederlandse architect die in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw een aantal markante kantoorgebouwen ontwierp.

Leven[bewerken]

Bonnema was de zoon van een bouwkundige. Hij studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na afronding van zijn studie begon hij eerst in Leeuwarden, later in Hardegarijp een bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening.

In het begin van zijn loopbaan hield Bonnema zich vooral met woningbouwprojecten bezig. In de laatste twintig jaar voor zijn dood bouwde hij vooral grote kantoorgebouwen. Bonnema was een functionalist. In zijn optiek waren gebouwen gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen van de gebruiker stelt. Daarbij volgt de vorm vanzelf uit de functie.

Belangrijke werken[bewerken]

Van zijn hand zijn verscheidene bekende kantoorgebouwen in Nederland. Onder meer:

Eerbewijzen[bewerken]

Tijdens zijn leven ontving Bonnema meerdere architectuurprijzen. Ook was hij Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In onder andere Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en in het Museum of Modern Art in New York vonden exposities over zijn werk plaats.

Legaat voor het Fries Museum[bewerken]

Na zijn dood heeft Bonnema een legaat nagelaten aan de stad Leeuwarden met hierbij echter wel een aantal voorwaarden. Het geld moest aan een nieuw onderkomen voor het Fries Museum besteed worden. Dit nieuwe museum moest op het Zaailand worden gerealiseerd en het ontwerp moest worden gemaakt door Hubert-Jan Henket in samenwerking met Bonnema Architecten, het architectenbureau van Bonnema uit Hardegarijp. Het museum werd in 2013 geopend.

Externe links[bewerken]