Abele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abele
Dorp in België Vlag van België
Abele
Abele
Situering
Provincie Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Coördinaten 50° 49′ NB, 2° 40′ OL
Detailkaart
Abele
Abele
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Abele (Frans: Abeele) is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen, gelegen in de gemeente Poperinge. Het straatdorp ligt hoofdzakelijk op het grondgebied van Poperinge en de Poperingse deelgemeente Watou, maar ook voor een stukje in de Franse gemeente Boeschepe. Het dorpje telt ruim 600 inwoners, waarvan een honderdtal Fransen. De hoofdstraat valt samen met de landsgrens, zodat de huizen aan beide kanten van de straat op ander grondgebied liggen.

Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk

Het kerkje, genoemd naar Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, staat op Frans grondgebied, maar de erediensten worden door het Bisdom Brugge geregeld. De kerkfabriek van Watou en het gemeentebestuur van Boeschepe staan in voor het onderhoud.

Abele was lange tijd een belangrijke grensovergang. In 1713 werd er een tolkantoor opgericht, dat tijdens de Franse Revolutie verdween. Het vroegere Belgische douanekantoor werd gerestaureerd en doet nu dienst als retrocafé met kleine tentoonstellingsruimte.

Vlakbij ligt Abeele Aerodrome Military Cemetery, een Britse militaire begraafplaats met een 100-tal gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

Externe link[bewerken]