Abellio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abellio Transport Holding BV
Abellio
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk, Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Tsjechië Tsjechië
Hoofdvestiging Utrecht
Actief 2001 (als NedRailways) - heden
Website http://www.abellio.com/
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf Nederlandse Spoorwegen
Beheer
Vloot Stadler FLIRT
Alstom LINT
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Abellio is een internationaal opererend openbaarvervoerbedrijf dat onderdeel is van de Nederlandse Spoorwegen. Het bedrijf werd opgericht in 2001 onder de naam NedRailways, begin 2010 werd de nieuwe naam Abellio geïntroduceerd.

Engeland[bewerken]

Een bus van Abellio in het centrum van Londen.

De meeste activiteiten van Abellio vinden in Engeland plaats. In samenwerking met Serco is Abellio uitvoerder van de spoorconcessies Merseyrail en Northern Rail. Sinds december 2009 voert men onder de naam Abellio London en Abellio Surrey ook busconcessie in Londen en Surrey uit.

Op 20 oktober 2011 werd bekendgemaakt dat een dochterbedrijf van Abellio, Abellio Greater Anglia Limited, de Greater Anglia-franchise had verworven voor de periode februari 2012 - september 2014 (als opvolger van National Express East Anglia.[1] Het werkgebied van deze franchise ligt in Essex, Suffolk, Norfolk and Cambridgeshire en verbindt onder andere het Londense Liverpool Street Station met de havenstad Harwich, Stansted Airport en Norwich.

Duitsland[bewerken]

Abellio GmbH is opgericht in 2004 als dochteronderneming van de Essener Versorgungs- und Verkehrsgesellschaft mbH (EVV)(wat op haar beurt weer onderdeel is van de Essener Verkehrs-AG (EVAG)), met als doel mee te doen aan openbaarvervoers-aanbestedingen.

In 2005 wordt 75,1% van de aandelen aan de Britse investeringsmaatschappij Star Capital Partners Ltd. verkocht. De overige aandelen waren voor 12,36% in handen van de EVV en de rest was bezit van het management. In November 2008 werd Abellio overgenomen door NedRailways B.V., wat onderdeel was van de Nederlandse Spoorwegen.

Structuur[bewerken]

Tsjechië[bewerken]

Externe links[bewerken]

Portal.svg Portaal Openbaar vervoer
  • (en) abellio.com - Officiële website
  • (en) abellio.co.uk - Officiële website van Abellio in het Verenigd Koninkrijk
  • (de) abellio.de - Officiële website van Abellio Duitsland
Bronnen, noten en/of referenties