Abellio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abellio Transport Holding BV
Abellio
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Hoofdvestiging Utrecht
Actief 2001 (als NedRailways) - heden
Website http://www.abellio.com/
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf Nederlandse Spoorwegen
Beheer
Vloot Stadler FLIRT
Alstom LINT
ScotRail Class 156, Class 158 (Super Sprinter), 170 (Turbostar), Class 314, Class 318, Class 320, Class 334 Juniper & class 380 Desiro
Greater Anglia class 90, class 153 (Super Sprinter), class 156 (Super Sprinter), class 170/2 (Turbostar), Class 315, Class 317/5, Class 317/6, Class 317/7, Class 321, Class 360/1 (Desiro), Class 379 (Electrostar) and Mark 3 carriages.
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Abellio Group, gevestigd te Utrecht, is een Nederlands bedrijf dat onderdeel is van de Nederlandse Spoorwegen en openbaarvervoerconcessies exploiteert in het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Schotland), Tsjechië (tot 2015), Duitsland en Nederland. Het bedrijf werd opgericht in 2001 onder de naam NedRailways. Eind 2009 werd de naam Abellio geïntroduceerd. Het bedrijf heeft kantoren in Londen, Essen en Malmö.

Engeland[bewerken]

Een bus van Abellio in het centrum van Londen.

Abellio UK in Engeland opereert samen in samenwerking met Serco twee treinconcessies: Merseyrail (sinds 2003) en Northern Rail (sinds 2004). Het bedrijf heeft sinds 2011 ook de treinconcessie Abellio Greater Anglia. In 2009 werd het busbedrijf Abellio London & Surrey toegevoegd aan het portfolio.

Schotland[bewerken]

Op 8 oktober 2014 werd bekend dat met ingang van 1 april 2015 Abellio de ScotRail-franchise voor het exploiteren van treinen in Schotland heeft verkregen. Deze franchise is voor zeven of tien jaar, te bepalen halverwege de looptijd van de franchise.[1][2]

Duitsland[bewerken]

Abellio GmbH heeft het hoofdkantoor in Essen (Noordrijn-Westfalen). In het voorjaar van 2015 verhuist dit hoofdkantoor naar Berlijn. Abellio GmbH is een openbaarvervoersbedrijf met bus- en spoorconcessies in de deelstaten Saksen, Nedersaksen, Saksen-Anhalt, Hessen, Thüringen Noordrijn-Westfalen.

In 2010 heeft Abellio Germany een nieuwe concessie gewonnen om anderhalve kilometer in Noordrijn-Westfalen te exploiteren.

Abellio Germany zal in 2015 de huidige concessie van het Saale-Thuringia-Sudharz-Net verdriedubbelen in de staten Hessen, Thüringen, Saksen, Nedersaksen en Saksen-Anhalt. Ook gaat Abellio NRW vanaf 2015 de lijn Emmerich - Dusseldorf Flughafen exploiteren met het vooruitzicht om in 2017 de lijn te verlengen naar Arnhem.

In 2016 begint Abellio Germany met de concessie Niederrhein-Net tussen de Duitse staat Noordrijn-Westfalen en de Nederlandse provincie Gelderland. Verder gaat Abellio NRW (onderdeel van Abellio Germany) vanaf dit jaar de Nederlandse concessie voor de spoorlijn Gouda-Alphen aan den Rijn exploiteren.

Nederland[bewerken]

Abellio is eigenaar van het busbedrijf Qbuzz en heeft een minderheidsaandeel in HTM Personenvervoer.

Qbuzz is opgericht in 2008 en in 2013 zijn de Nederlandse Spoorwegen honderd procent aandeelhouder geworden. Het bedrijf heeft drie bus-/tramconcessies in Groningen-Drenthe, Zuidoost-Friesland en Utrecht. In totaal zijn deze concessies goed voor ongeveer 350.000 reizigers per dag, over 700 bussen en 26 trams.

In 2016 gaat Abellio de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn rijden. De concessie hiervoor is in handen van Abellio NRW (onderdeel van Abellio Germany).

Limburg[bewerken]

Albellio verwierf in februari 2015 de concessie Limburg. Zij zou lopen van december 2016 tot december 2031. Vanaf december 2016 zou Abellio het busvervoer en alle treinen behalve de Intercity's (dat wil zeggen de stop- en sneltreinen) in Limburg gaan rijden onder de naam "DOOR!".[3] Abellio zou de taak overnemen van Veolia en de opdracht zou naar verwachting leiden tot een omzet van 2 miljard euro over de contractperiode.

In april 2015 werd uit een intern onderzoek van de NS bekend dat Qbuzz een voormalige werknemer van Veolia Transport Limburg, die nog gebonden was aan een concurrentiebeding, via een tussenpersoon had ingehuurd.[4] Deze werknemer voorzag Qbuzz, gevraagd of ongevraagd, ongeoorloofd van vertrouwelijke informatie over Veolia. Twee bestuurders van Abellio/Qbuzz werden op non-actief gesteld en onderzocht wordt of verdere disciplinaire maatregelen tegen andere medewerkers nodig zijn.[4] Het arbeidscontract met de ex-medewerker van Veolia werd ontbonden.[4] Inmiddels heeft de provincie Limburg het contract verscheurd en wordt gekeken naar het bod van Arriva, de enige andere mededinger.

Bronnen, noten en/of referenties