Abellio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abellio Transport Holding BV
Abellio
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk, Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Tsjechië Tsjechië
Hoofdvestiging Utrecht
Actief 2001 (als NedRailways) - heden
Website http://www.abellio.com/
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf Nederlandse Spoorwegen
Beheer
Vloot Stadler FLIRT
Alstom LINT
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Abellio runt openbaar vervoerconcessies in Verenigd Koninkrijk (Engeland en Schotland), Tsjechië, Duitsland en Nederland en is onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen. Het bedrijf werd opgericht in 2001 onder de naam NedRailways. Eind 2009 werd de nieuwe naam Abellio geïntroduceerd.

Abellio’s hoofdkantoor is in Utrecht. Andere kantoren zitten in Londen, Essen en Malmö.

Engeland[bewerken]

Een bus van Abellio in het centrum van Londen.

Abellio UK in Engeland opereert samen met Serco in een joint venture twee treinconcessies: Merseyrail (sinds 2003) en Northern Rail (sinds 2004). Het bedrijf heeft sinds 2011 ook de treinconcessie Abellio Greater Anglia. In 2009 werd het busbedrijf Abellio London & Surrey toegevoegd aan het portfolio.

Schotland[bewerken]

Op 8 oktober 2014 werd bekend dat met ingang van 1 april 2015 gaat Abellio gedurende tien jaar de exploitant van treinen in Schotland gaat rijden. Het nieuws wordt later op de dag officieel bekend gemaakt door de Schotse transportminister in Edinburgh.[1][2]

Duitsland[bewerken]

Abellio GmbH heeft het hoofdkantoor in Essen (Noordrijn-Westfalen). In het voorjaar van 2015 verhuist dit hoofkantoor naar Berlijn. Abellio GmbH is een openbaar vervoersbedrijf in Duitsland met bus en spoorconcessies in de staten Saksen, Nedersaksen, Saksen-Anhalt, Hessen, Thüringen Noordrijn-Westfalen. Vanaf december 2016 heeft het bedrijf 1,800 werknemers, 86 bussen en 612 treinstellen, gedeeltelijk in gezamenlijke ondernemingen (joint ventures).

In 2010 heeft Abellio Germany een nieuwe bid gewonnen om 1,5 kilometer in Noordrijn-Westfalen te exploiteren.

Abellio Germany zal in 2015 het huidige concessie record van Saale-Thuringia-Sudharz-Net verdriedubbelen in de staten Hessen, Thüringen, Saksen, Nedersaksen en Saksen-Anhalt.

in 2015 gaat Abellio NRW de lijn Emmerich - Dusseldorf Flughafen exploiteren met het vooruitzicht om in 2017 de lijn te verlengen naar Arnhem.

In 2016 begint Abellio Germany met de Niederrhein-Net concessie tussen de Duitse staat Noordrijn-Westfalen en de Nederlandse provincie Gelderland.

In 2016 gaat Abellio NRW (onderdeel van Abellio Germany) de Nederlandse concessie voor de spoorlijn Gouda-Alphen aan den Rijn rijden.

Nederland[bewerken]

Abellio is eigenaar van het busbedrijf Qbuzz en heeft een minderheidsaandeel in HTM.

Qbuzz is opgericht in 2008 en in 2013 is NS 100% aandeelhouder geworden. Het bedrijf heeft drie bus/tram concessies in Groningen-Drenthe, Zuidoost-Friesland en Utrecht. In totaal zijn deze concessies goed voor ongeveer 350.000 reizigers per dag, over 700 bussen en 26 trams.

HTM staat voor Haagse Tram Maatschappij en voert tram- en busdiensten uit in de regio Den Haag met 100 bussen en 200 trams en lightrail.

In 2016 gaat Abellio de concessie voor de spoorlijn Gouda-Alphen aan den Rijn rijden. Dit wordt echter gedaan door Abellio NRW (onderdeel van Abellio Germany).

Albellio heeft zich tevens ingeschreven op de concessie Limburg, deze loopt van december 2016 tot december 2031. In januari 2015 zal bekend worden gemaakt wie deze concessie wint.

Scandinavië[bewerken]

Abellio Scandinavia kantoor richt zich op business development in deze regio en heeft als doel een significant openbaar vervoersbedrijf in Scandinavie te worden door middel van partnership, best practice en uitwisseling van praktijkervaring binnen Abellio Group.

Externe links[bewerken]

Portal.svg Portaal Openbaar vervoer
  • (en) abellio.com - Officiële website
  • (en) abellio.co.uk - Officiële website van Abellio in het Verenigd Koninkrijk
  • (de) abellio.de - Officiële website van Abellio Duitsland
Bronnen, noten en/of referenties