Abraham van Stolk (schrijver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abraham van Stolk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Abraham van Stolk
Pseudoniem(en) Ein Narr aus der Stadt des Erasmus
Geboren 1874
Geboorteplaats Rotterdam
Overleden 1951
Overlijdensplaats Rotterdam
Land Nederland
Beroep schrijver, denker
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Abraham van Stolk (Rotterdam, 1874 – Rotterdam, 1951) was een Nederlandse schrijver en denker. Hij heeft een aantal werken gepubliceerd onder het pseudoniem Ein Narr aus der Stadt des Erasmus.

Persoon & werk[bewerken | brontekst bewerken]

Abraham van Stolk Czn., telg uit het geslacht Van Stolk, was als telg van de Rotterdamse Van Stolk-dynastie werkzaam in de meelfabricage, een branche die hij ook een innovatie schonk door als eerste de zogenaamde vlakmaalderij via walsen in plaats van via molenstenen te laten verlopen. Maar Van Stolks hart lag niet in de fabricage: ondanks zijn gebrek aan wetenschappelijke opleiding verdiepte hij zich in tal van intellectuele onderwerpen, vooral wijsbegeerte en (natuur)wetenschap. Vanuit zijn woonhuis aan de Hoflaan in het Rotterdamse Kralingen deed Van Stolk zijn gedachten uitgaan via een aantal boeken, boekjes en pamfletten die tussen 1918 en 1950 het licht zagen. In zijn werk stelde hij zich meestal op als een 'wegbereider' die, als een Nederlandse Nietzsche, een nieuw tijdperk van de mensheid inluidde:

Eine eigentümliche Empfindung, als erster seit Jahrtausenden in Menschengestalt sich wieder Gott zu wissen, in einer Welt, die nur noch Gleiche kennt! In Anbetracht des für mich so wenig beneidenswerten Zeitalters, in das diese unzeitsgemäße Zeitbegebenheit gefallen ist, will ich für meine Zeitgenossen denn auch nur als Narr gelten. Von den späteren Geschichtsschreibern aber soll ich Gott genannt werden und nicht nur ein “namenloser” Gott! Ich adoptiere darum für später den Namen: “Der Gott in der Narrenjacke”. Es wendet sich zu euch, ihr Menschen, dieser Gott! (Einführung in das Götterreich der Lust, Hattenheim im Rheingau 1929, p. 13.)

Hij publiceerde steevast onder pseudoniem. Zijn geboortestad en een woord uit Nietzsches Also sprach Zarathustra indachtig noemde hij zich ‘Een nar uit de stad van Erasmus’. Omdat hij tot 1938 meestal in het Duits publiceerde voerde hij de naam ‘Ein Narr aus der Stadt des Erasmus’. De reden voor deze pseudonimiteit is onduidelijk. Gezien de explosiviteit van een aantal van zijn ideeën is het mogelijk dat Van Stolk zo zijn zakelijke belangen probeerde te beschermen. Maar misschien zag Van Stolk zich gezien bovenstaand citaat wérkelijk genoodzaakt zich te hullen in een 'Narrenjacke' tot op het moment dat de mensheid klaar zou zijn voor zijn boodschap.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1918Open brief aan Mevrouw H. Roland Holst, anoniem gepubliceerd, 37 pp.
  • 1922Eine Offenbarung über das Leben, onder pseudoniem ‘ein Narr aus der Stadt des Erasmus’, München: J. Michael Müller, 73 pp.
  • 1924Botschaft für das ganze Weltproletariat, onder pseudoniem ‘ein Narr aus der Stadt des Erasmus’, München: J. Michael Müller, 46 pp.
  • 1929Einführung in das Götterreich der Lust, Hattenheim im Rheingau: Verlag Psychokratie, 238 pp.
  • 1938Jongens of meisjes naar verkiezing?, onder pseudoniem ‘Een nar uit de stad van Erasmus’, [Amsterdam]: W.L. Salm & Co., 72 pp.
  • 1940Open brief aan de Nederlandsche Academie van Wetenschappen, onder pseudoniem ‘Een nar uit de stad van Erasmus’, [Amsterdam]: W.L. Salm & Co., 72 pp.
  • 1947Over Rhytmen en nog wat, onder pseudoniem ‘Een nar uit de stad van Erasmus’, [Amsterdam]: W.L. Salm & Co., 160 pp.
  • 1950Het Zakboekje voor geleerde mensen, onder pseudoniem ‘Een nar uit de stad van Erasmus’, Baarn: De Boekerij (in feite een herziene en uitgebreide uitgave van Over Rhytmen en nog wat), 199 pp.

Het familie-archief bevat een aanzienlijke hoeveelheid correspondentie met politici, wetenschappers en geestelijken uit binnen- en buitenland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]