Accumulator (computer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De accumulator is het belangrijkste rekenregister in een computer.

De oudste processoren, maar ook goedkope 8-bit microcontrollers hebben maar heel weinig registers en vaak is er maar één die zowel bron en bestemming van een berekening kan zijn. Dit register is de accumulator. Latere processoren kregen meestal meer rekenregisters.

Het nadeel van een enkele accumulator is dat het vaak nodig is de inhoud ergens op te slaan omdat de accumulator voor een andere bewerking nodig is.

Een accumulator[bewerken]

De PDP-8 heeft een accumulator van 12 bits.

Er zijn instructies om de inhoud van de accumulator nul te maken en instructies om een waarde bij de accumulator op te tellen. Deze instructies zijn voldoende om een aantal waarden samen te tellen. Ook verklaart deze werkwijze de benaming accumulator.

6800[bewerken]

De Motorola 6800 heeft twee accumulatoren van 8 bits, ACCA en ACCB. Daardoor is het mogelijk dat de ene accumulator wordt gebruikt voor een berekening terwijl het resultaat van een andere berekening zich nog in de andere accumulator bevindt.

8080[bewerken]

De Intel 8080 heeft een zevental 8-bits registers die geschikt zijn om berekeningen uit te voeren. Ze worden aangeduid met een letter; het register A wordt het meest gebruikt en daarom (en vanwege de beginletter) ook wel accumulator genoemd.

Dit register A is ook het enige rekenregister dat op zichzelf staat. De andere registers kunnen als paar worden gebruikt (BC, DE en HL).

x86[bewerken]

De processors in de x86-reeks hebben in 16-bits modus vier registers van 16 bits (AX t/m DX). Al deze registers hebben ongeveer dezelfde mogelijkheden om berekeningen uit te voeren en de benaming accumulator wordt niet meer gebruikt.