Acht (televisiezender)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Acht
ACHT logo.png
Land Vlag van België België
Uitzendgroep Concentra Media
Lancering 18 mei 2009, 20:00
Omroepsoort commercieel
Genre jongeren, hogeropgeleiden
Adres Katwilgweg 2

2050 Antwerpen België

Ontvangen
Kabel Telenet
Numéricable
IPTV Belgacom TV
Satelliet TV Vlaanderen
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Acht is een Nederlandstalige Belgische digitale televisiezender van de groep Concentra die op 18 mei 2009 van start is gegaan. De zender wordt verdeeld door alle Vlaamse digitale operatoren.

Geschiedenis[bewerken]

In het begin van Acht was er iedere avond een ander thema. [1] Na een jaar werd deze regel afgevoerd. Op maandag blijft de documentaireavond bestaan in de vorm van "DOX". Acht heeft een deal gesloten met HBO om hun series uit te zenden. Aangezien de zender zich ook wil richten op jongeren, heeft de zender tevens een exclusieve overeenkomst met Vice. De overeenkomst is afgelopen in 2011. In het najaar van 2009 kwam Acht met het eerste Vlaamse programma. SUPER8 was een sitcom die slechts vijf minuten duurde en was iedere weekdag te zien. Op zondag was er een compilatie van de afgelopen week. Van SUPER8 zijn er twee seizoenen gemaakt. Begin 2011 werd bekendgemaakt dat Acht een deal had gesloten met Sundance Channel. Sundance had in het begin op vrijdag een afspraak met de kijker, in de loop der tijd zendt Sundance ook op andere dagen uit. Eind december 2011 kwam Acht met een muziek talkshow gepresenteerd door Otto-Jan Ham, 'Acht Academy'. Stand Up Comedy wordt bij Acht verzameld onder de naam 'Het holst van de lach' en werd ingeleid door Patrick De Witte. In het najaar van 2012 was er de muzikale docusoap 'Antenne Belgique' die het reilen en zeilen van de 'AB' in beeld bracht. In de zomer van 2013 lanceert Acht een zusterzender Lacht, door Telenet aangeboden in hun betalende pakketten.

Programma's[bewerken]

Tijdlijn[bewerken]

Lacht Acht (televisiezender) Actua-TV Kanaal Z TMF Vlaanderen VIJF VijfTV VIER VT4 Vitaya VtmKzoom JIM 2BE 2BE 2BE 2BE VTM BVN BVN Ketnet OP12 Sporza (multimedia) Canvas (televisiezender) Ketnet BRTN TV2 BRTN TV2 Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie Nationaal Instituut voor de Radio-omroep Concentra Roularta Media Group Viacom SBS Belgium Medialaan Nederlands publiek omroepbestel Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Referenties[bewerken]

  1. Nieuwe tv-zender 8 kiest voor topseries en thema's, TV-Visie, 8 februari 2009
  2. Wat brengt Acht deze zomer op tv, Telenet Digital TV Blog, 11 juni 2009
  3. Acht brengt nieuwe topreeks op je tv: From the earth to the moon, Telenet Digital TV Blog, 5 juni 2009