Adirondackstoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adirondackstoel
Adirondackstoel
Algemene gegevens
Type tuinstoel
Ontwerper Thomas Lee
Jaar 1902
Land Verenigde Staten
Producent Harry Bunnel (1905)
Beschrijving
Materiaal hout / kunststof
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Adirondackstoel is een houten tuinstoel afkomstig uit Westport in het Adirondackgebergte in de Verenigde Staten.

Het eerste model wordt toegeschreven aan Thomas Lee, die voor een tuinfeest aan het Champlainmeer zelf een aantal houten stoelen maakte. De lokale timmerman Harry Bunnel verwierf een patent op het ontwerp in 1905 en nam het in productie als Westport Plank Chair.

De traditionele stoel is gemaakt met elf planken. De zitting en de rugleuning zijn recht en sterk achterwaarts hellend zoals bij een ligstoel. De horizontale armleuningen zijn plat en breed. In 1938 verwierf Irving Wolpin een patent voor bepaalde aanpassingen, bestaande uit het laten welven van de zitting en het afronden van de bovenkant van de rugleuning.

Deze stoelen werden populair in de staat New York en in Canada en werden een symbool voor comfortabele recreatie in de buitenlucht. De eerste decennia gebruikte men vooral naaldhout van de Oostelijke hemlockspar. Tegenwoordig worden de stoelen ook gemaakt van kunststof.

Dit soort stoel wordt, met name in Canada, ook aangeboden als Muskoka Chair, naar een agrarische regio in de provincie Ontario.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Daniel Mack: The Adirondack Chair, a celebration of a summer classic. Stewart, Tabori & Chang, New York 2008, ISBN 978-1-58479-568-1
  • John D. Wagner: Building Adirondack Furniture: The Art, the History, & How-To. Williamson Publishing Co, Charlotte 1994, ISBN 0-913589-87-X
  • Mary Twitchell: Easy-To-Build Adirondack Furniture. Storey Books, Pownal 1999, ISBN 1-58017-264-4
Zie de categorie Adirondack chairs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.