Admiraliteit van Engeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Admiraliteit in 1830

De Admiraliteit van Engeland ook wel Admiralty genoemd, was de voormalige autoriteit in het Verenigd Koninkrijk, opgericht rond 1400. De admiralty was verantwoordelijk voor de bevelvoering van de Koninklijke vloot: later de Royal Navy genoemd. Oorspronkelijk uitgevoerd door één persoon: High Admiral of kortweg: de admiraal, bijgestaan door een staf: Office of the High Admirality genoemd.

Het bestuur van deze admiraliteit of beter gezegd het admiraliteits-college bestond uit een aantal commissieleden die zowel een civiele als een militaire achtergrond hadden, de president van het college was in de regel lid van het kabinet, de high admiral was altijd een ervaren admiraal, ook wel first Sea Lord genoemd.

In 1546 was het koning Hendrik VIII die een commissie van de marine instelde de: Council of the navy, later de Navy Board, deze commissie verzorgde de rechtspraak binnen de marinewereld. Het operationele bevel over de marine bleef echter onder bevel van de Lord High Admiral, deze lord was één van de negen grote officieren van het Koninkrijk, onder het directe bevel van de Koning of Koningin.

Met de totstandkoming van de Act of Union in 1707, waarbij het Koninkrijk Engeland en het Koninkrijk Schotland samen Groot-Brittannië vormden, kwam de Admiraliteit van Schotland als tweede admiraliteit in het Verenigd Koninkrijk

In het begin van de 18de eeuw, was Koning Willem IV de laatste Lord High Admiral, nadat deze voor de Fransen uit Nederland was gevlucht. Hierna in 1828, was het Koning Karel I die het bevel van de marine niet langer onder één persoon liet gelden maar onder een gezamenlijke commissie: Office of Admiralty, vanaf 1831.

In 1964 werd de Office of Admiralty; de Office of Airforce en de War Office samengevoegd in het: Ministry of defence.

Admiraliteitscomplex[bewerken]

Het oude Admiraliteit complex, ligt aan de Whitehall en maakte vroeger deel uit van de Palace of Whitehall. Het oudste gebouw, vroeger kortweg: The Admiralty genoemd en ook wel: Ripley building, omdat het gebouw is ontworpen door Thomas Ripley in dienst van Sir Robert Walpole.

Grote oorlogen ter zee[bewerken]

Zie ook[bewerken]