Adventureracen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Adventureracen is een multisport-discipline waarbij een route van A naar B naar C (enzovoort) wordt afgelegd met een combinatie van buitensport-disciplines.

De routekeuze is overwegend vrij. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk aspect van het adventureracen omdat het een grote invloed heeft op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de route af te leggen.

Het kan dus zijn dat men in een wedstrijd moet lopen, fietsen of kanoën/kajakken. Dit is afhankelijk van het type wedstrijd. Het kan ook zijn dat men moet zwemmen, skeeleren, langlaufen, mountainbiken etc. Bijzonder aan de sport is dat het een (overwegend) non-stop strijd is. Afhankelijk van de wedstrijd slapen de deelnemers niet of zeer weinig.

Adventureracen in Nederland[bewerken]

De adventureraces in Nederland zijn veelal 4, 8, 12 en 24 uurs races. In andere landen zijn ook meerdaagse races dit worden expedition-style races genoemd.

Nederlands kampioenschappen[bewerken]

Belgisch Kampioenschap 2008[bewerken]

Mixed
Goud Les Gonzs
Zilver Smart
Brons Eider Alpisport
Overall
Goud Malheur Ultrasport
Zilver Les Gonzs
Brons Outmates

Nederlands Kampioenschap 2008[bewerken]

Mixed
Goud Team X-Bionic
Zilver DART Mixed
Brons Falke Sleepmonsters 2
Overall
Goud DART Merrel
Zilver Salomon
Brons Team X-Bionic

Nederlands Kampioenschap 2012[bewerken]

Overall
Goud ST-Art (in 2013 verder gegaan onder Team INOV8/Cube-bikes)
Zilver DART
Brons De Blonde Goden

Europees kampioenschap[bewerken]

De West European Adventure Race Series (WERS) zijn het officieuze (west-) Europese kampioenschap van "expedition style" adventureracen. De serie bestaat in 2009 uit een zestal races.

Wereldkampioenschap[bewerken]

De AR-worldseries is een wereldkampioenschapsserie van "expedition style" adventureracen. Via de races kunnen teams zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap later in het jaar.