Advocaat (drank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Advocaat
Ingrediënten
  • 1 blik gecondenseerde melk (410 g)
  • 8 eieren (met of zonder het eiwit, afhankelijk of men vloeibare dan wel stijve advocaat wenst te maken)
  • 150 g alcohol (96%!)
  • 250 g suiker
  • 80 g vanillesuiker
Bereidingswijze

Ingrediënten gedurende 5 minuten mengen (bijvoorbeeld met een staafmixer) en vervolgens enkele weken laten rusten.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Een glaasje advocaat (zonder slagroom)

Advocaat is een dikvloeibare likeur die bereid wordt met eieren, alcohol in bijna pure vorm of in de vorm van (brandewijn) of jenever of andere hoog-alcoholische dranken, gecondenseerde melk en suiker. De gele kleur wordt veroorzaakt door het eigeel en toevoeging van een E kleurstof. Dunne, vloeibare advocaat is bereid met het gehele ei. Voor een dikke, stijve advocaat worden alleen de eierdooiers gebruikt. Dunne advocaat is vooral bedoeld voor de export. Het alcoholgehalte van advocaat bedraagt ongeveer 14 volumeprocent.

Wettelijke omschrijving[bewerken]

Volgens de Verordening (EG) Nr. 110/2008 van het Europees parlement en de Raad van 15 januari 2008 betreffende de definitie, aanduiding, presentatie, etikettering en bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1576/89 van de Raad is advocaat: een al dan niet gearomatiseerde gedistilleerde drank op basis van ethylalcohol uit landbouwproducten, distillaat en/of eau-de-vie die de ingrediënten kwaliteitseigeel, eiwit en suiker of honing bevat. Het gehalte aan suiker of honing, uitgedrukt in invertsuiker, bedraagt ten minste 150 g per liter. Het gehalte aan kwaliteitseigeel bedraagt ten minste 140 g per liter eindproduct. Het minimum alcoholgehalte bedraagt 14% volumeprocent.

Gebruik[bewerken]

Advocaat is zo viskeus dat deze niet gedronken kan worden, maar met een lepeltje gegeten wordt. Soms wordt de advocaat met een toef slagroom geserveerd. Advocaat wordt gelepeld uit een likeurcoupe of klein portglas.

Advocaat wordt ook gebruikt op ijs of in gebak.

Herkomst[bewerken]

Een verklaring voor de naam advocaat van de drank is dat deze afkomstig is van de vrucht avocado. Op de Antillen vermengt men het groene vruchtvlees met alcohol. Toen dit gebruik door zeelui naar Nederland geëxporteerd werd, ging men eieren gebruiken wegens het gebrek aan avocado's.

Er worden ook eierdranken gemaakt met een kleinere hoeveelheid brandewijn, zoals Brabants genot en tokkelroom. Zij gebruiken over het algemeen geen gele kleurstof, zodat deze een licht beige/gele kleur hebben.

Trivia[bewerken]

  • Een van de merken waaronder deze drank verkrijgbaar is, is "Zwarte Kip". Naast dit merk bestaat er een hoen dat daadwerkelijk donker is: Zwarte kip.

Galerij[bewerken]

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Advocaat.
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek