Adzjarische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
джарская Автономная Советская Социалистическая Республика
აჭარის ავტონომიური საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკა
Autonome socialistische sovjetrepubliek van de Sovjet-Unie
 Democratische Republiek Georgië 1921 – 1990 Adzjarië 
Kaart
Adzjarische ASSR in de Georgische SSR (1957)
Adzjarische ASSR in de Georgische SSR (1957)
Algemene gegevens
Hoofdstad Batoemi
Oppervlakte 2900 km²
Bevolking 392.707 (1989)[1]

De Adzjarische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek of Adzjarische ASSR (Georgisch: აჭარის ავტონომიური საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკა) was een autonome socialistische sovjetrepubliek van de Sovjet-Unie die opgericht werd op 16 juli 1921.[2] In de nadagen van de Sovjet-Unie werden in december 1990 de woorden "Socialistische Sovjet" uit de naam geschrapt, evenals een maand eerder bij de Georgische Sovjetrepubliek. Met de onafhankelijkheid van Georgië bleef de autonomie in stand onder de naam Autonome Republiek Adjarië van Georgië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na een tijdelijke bezetting door Turkse en Britse troepen in de jaren 1918 – 1920 werd Adzjarië verenigd met de Democratische Republiek Georgië. Binnen deze republiek kreeg Adzjarië autonomie volgens de grondwet die tijdens de Sovjet-invasie van Georgië in februari 1921 nog werd aangenomen.[4] De invasie zorgde er echter voor dat de Turkse regering het gebied wederom opeiste. Het gevolg was dat middels artikel VI van het Verdrag van Kars de autonomie voor de moslimbevolking gewaarborgd werd, binnen de nieuw opgerichte Georgische Socialistische Sovjetrepubliek.

Turkije kreeg in ruil daarvoor de districten Artvin en Ardahan waar Georgië eerder aanspraak op maakte. De Sovjet-Unie richtte op 16 juli 1921 in lijn met de afspraken de Autonome Socialistische Sovjetrepubliek Adzjaristan op, de enige autonomie binnen de Sovjet-Unie op basis van geloofsovertuiging.[5] Deze ASSR werd in 1936 hernoemd naar Adzjarische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek. De islam werd in de nieuwe autonome republiek uiteindelijk net zo hard vervolgd als het christendom en er was geen verschil met andere gebieden in de Sovjet-Unie. Tijdens de ontbinding van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van Georgië bleef de autonomie gehandhaafd onder de naam Autonome Republiek Adzjarië van Georgië.