Aga Khan IV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aga Khan IV

Karīm al-Hussaynī, Āgā Khān IV (Arabisch: سمو الأمیر شاہ کریم الحسیني آغا خان الرابع) (Creux-de-Genthod, 13 december 1936) is de 49ste en huidige Imām van de Shia Imami Ismaili Moslims. Hij bekleedt deze positie, en heeft de titel van Āgā Khān sinds 11 juli 1957. De Āgā Khān is verantwoordelijk voor de interpretatie van het geloof voor zijn volgelingen en als onderdeel van zijn imamschap probeert hij de kwaliteit van hun leven en van de gemeenschap waarin zij leven te verbeteren.

De Āgā Khān wordt door leden van zijn gemeenschap aangeduid als Mawlana Hāzar Imām (حاضر إمام, "Present Imām").[1][2]

De Āgā Khān is vooral geïnteresseerd in het bestrijden van de armoede in de wereld; de verbetering van de status van de vrouw; de promotie van Islamitische cultuur, kunst en architectuur;

Geboorte en jeugd[bewerken]

Geboren als Prins [3], is de Aga Khan IV[4] de oudste zoon van Prins Aly Khān, een Pakistaans voorvechter van de rechten van de Ismaili en een gerenommeerd paardenkenner en een roemruchte playboy (1911-1960) en zijn eerste vrouw, de Franse Prinses Tajudowlah, voorheen de Hon. Joan Barbara Yarde-Buller (1908-1997). Zijn ouders scheidden in 1949 en Prins Aly Khān trouwde later met de Amerikaanse actrice Rita Hayworth, met wie hij een dochter kreeg, Princess Yasmin Āgā Khān, half-zus van de Āgā Khān. Prins Aly Khan werd tot verbazing bij de dood van zijn vader in diens testament overgeslagen toen de titel Aga Khan rechtstreeks zijn oudste zoon ten deel viel, een recht dat de Aga Khan behoorde.

De Āgā Khān bracht zijn jeugd door in Nairobi,[5]. Hij studeerde af in 1959 aan de Harvard University in 1959 met een BA in Islamitische geschiedenis.

Huwelijken[bewerken]

De Āgā Khān trouwde met het Engelse model Sarah (Sally) Croker-Poole, nu getiteld HH Begum Salima Āgā Khān, op 22 oktober 1969 (burgerlijk) en 28 oktober 1969 (religieus) in zijn huis in Parijs. Het paar was 25 jaar getrouwd. Het huwelijk, waaruit 3 kinderen voortkwamen, eindigde in 1995 door scheiding. Daarvoor betaalde de Aga Khan zijn echtgenote 20 miljoen Engelse ponden.

De Āgā Khān trouwde met zijn tweede vrouw, HSH Dr. Gabriele Princess of Leiningen (geboren Gabriele Thyssen), in Aiglemont op 30 mei 1998. Voor het huwelijk bekeerde de vrouw zich tot de islam. Zij is nu HH Begum Inaara Āgā Khān. Met haar heeft de Āgā Khān een zoon, Prins Aly Muhammad Āgā Khān (7 maart 2000), en een stiefdochter, Prinses Theresa van Leiningen. Het paar scheidde in 2007, de scheiding werd definitief in 2011 toen door de Franse rechtbank werd bepaald dat een bedrag van 50 miljoen Engelse ponden door de Aga Khan aan zijn tweede echtgenote zou worden voldaan.

Persoonlijke rijkdom en inkomen[bewerken]

De rijkdom van de Āgā Khāns wordt geschat op een miljard dollar. [6]Zijn jaarlijkse inkomen wordt geschat op $300 miljoen. [7] Aga Khan is onder andere oprichter van de luchtvaartmaatschappij Meridiana.

Zie ook[bewerken]

Wikiquote Op Wikiquote staan citaten van Aga Khan IV.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Aly, The greatest lover of our time, Leonard Slater, Dell Publishing, 1964