Aglaophenia kirchenpaueri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aglaophenia kirchenpaueri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Hydrozoa (Hydroïdpoliepen)
Orde:Leptothecata
Familie:Aglaopheniidae
Geslacht:Aglaophenia
Soort
Aglaophenia kirchenpaueri
(Heller, 1868)
Originele combinatie
Plumularia kirchenpaueri
Synoniemen
  • Aglaophenia septifera Broch, 1912
  • Gymnangium richardi (Bedot, 1921)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aglaophenia kirchenpaueri is een hydroïdpoliep uit de familie Aglaopheniidae. De poliep komt uit het geslacht Aglaophenia. Aglaophenia kirchenpaueri werd in 1868 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Heller.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstelen van deze soort dragen zijtakken in afwisselende reeksen aan weerszijden, waardoor een veerachtige kolonie ontstaat. De kleur van levende exemplaren is bruin met een groene tint door zoöxanthellen. De voedende poliepen worden gedragen in een enkele reeks langs de zijtakken, elk omgeven door drie defensieve poliepen. Een specifiek kenmerk is het basale blad van de corbula dat bij deze soort naar beneden uitsteekt, in plaats van rondgekruld te zijn zoals de rest. Typisch 5 cm hoog en ongeveer 1 cm over de kolonie.[1]

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Britse Eilanden lijkt deze soort beperkt te zijn tot het zuiden en westen, met gegevens uit Skomer, Lundy, de Blasket-eilanden en Galway Bay. Dit is een zeldzame Aglaofenia-soort die wordt aangetroffen in helder water dieper dan 10 meter, waar hij losse klonten vormt op horizontale rotsoppervlakken in gematigde getijdenstromen en matige tot hoge niveaus van blootstelling aan golven.