Aioli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Aioli
Allioli.jpg
Ingrediënten
Bereidingswijze

De knoflookteentjes uitpersen of fijnmaken, de eierdooier toevoegen met een snuf zout. Al klutsend met een garde of een vork druppelsgewijs de olijfolie toevoegen met een paar druppels citroensap naar smaak.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Aioli (Catalaans: Allioli, Spaans: Alioli, Frans: Aïoli) is een eenvoudig te bereiden knoflooksaus, die veel gebruikt wordt in Catalonië en elders aan de Middellandse Zee. De saus wordt onder andere geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.

Etymologie[bewerken]

Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen en wordt vaak ook met een trema geschreven: aïoli. Dit is een Franse spelling.

Catalaanse aioli[bewerken]

Bij de bereiding van de Catalaanse aioli wordt niet altijd ei gebruikt, maar het is soms lastiger om de saus te binden zonder eierdooier. Door toevoeging van meer olijfolie wordt de saus vloeibaarder en minder uitgesproken van smaak.

Aioli ligt overigens aan de basis van tal van Catalaanse gerechten waarop de toevoeging a la llauna duidt, wat verwijst naar een bepaalde bereidingswijze. Met name huisjesslakken, stokvis en konijn worden op die wijze geserveerd. Aioli wordt ook als saus bij geroosterde gerechten geserveerd. Als pars pro toto staat aioli ook voor een gerecht dat bestaat uit verse gekookte groenten als prei, bloemkool en wortelen, die samen met de saus en hardgekookte eieren worden gegeten.

Bronnen, noten en/of referenties
Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Alioli.