Airborne Wandeltocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Airborne Wandeltocht
AirborneWandeltocht.jpg
Algemene informatie
Organisatie Politie Sport Vereniging Renkum
Plaats Oosterbeek
Lengte 10, 15, 25 en 40 km
Duur één dag
Frequentie jaarlijks
Bijzonderheden geen
Portaal  Portaalicoon   Sport

Beluister

(info)

De Airborne Wandeltocht is het grootste eendaagse internationale wandelevenement ter wereld. Deze wandeltocht is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem (september 1944) en vindt iedere eerste zaterdag van september plaats in Oosterbeek.

De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1.700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek. De opbrengst van de Airborne Wandeltocht wordt aangewend om minder draagkrachtige oud-strijders en nabestaanden in staat te stellen over te komen om de jaarlijkse Airborne herdenkingen in en rond Arnhem bij te wonen.

De Airborne wandeltocht wordt sinds 1947 jaarlijks georganiseerd, door de Politie Sport Vereniging Renkum. Start en finish is op sportpark Hartenstein, gelegen aan de J.J. Talsmalaan te Oosterbeek, achter het Airborne Museum. Er kan voor 4 afstanden worden ingeschreven: 10, 15, 25 en 40 kilometer.

In 2013 werd de Airborne Wandeltocht voor de 67e maal gehouden en liepen ruim 33.000 wandelaars mee, afkomstig uit zeventien landen.

Bereikbaarheid[bewerken]

Vanwege het grote aantal deelnemers is Oosterbeek tijdens de wandeling grotendeels afgesloten voor auto's. De toegangsweg naar het weiland dat als parkeerterrein dient, raakt steevast verstopt, zodat toestromende wandelaars er rekening mee moeten houden dat ze met gemak meer dan twee uur vast kunnen komen te staan op de N224. Veel wandelaars komen met de trein. Alle treinen (m.u.v. de internationale) van Utrecht naar Arnhem stoppen op de wandeldag in de ochtend en namiddag extra op station Oosterbeek. Vanaf het station is het ca. 10 minuten lopen naar het startterrein. De (normaal drukke) Stationsweg is ten behoeve van de wandelaars dan ook afgesloten voor alle verkeer.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]