Ait Waryaghar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Ait Waryagher (wordt ook wel eens aangeduid als Ait Ouariaghel of Beni Ouariaghel in het Arabisch) is de grootste stam van het Rifgebergte in het noorden van Marokko. Ze bewonen het grootste deel van het grondgebied rond de stad Al Hoceima.In Ait Wayagher wordt Tarifit gesproken die bij het dialect "West-Tarifit" behoort.

Aït Waryaghar in Nederland en Frankrijk[bewerken]

In Nederland wonen ongeveer 30.000 personen met een Aït Waryaghar-achtergrond. In Frankrijk wonen ongeveer 90.000 personen met een Aït Waryaghar-achtergrond. Het merendeel woont in La Rochelle, Rijsel, Orléans, Avignon, Straatsburg en Parijs.[bron?]

Khmasstelsel[bewerken]

De Ait Wayagher zijn samen met Ikeräiyen de enige Riffijnse stammen die de Khmas stelsel hanteren. Een khams (enkelvoud voor Khams) is een soort zelfstandige stam binnen een stam, met een eigen qaid (stamleider). Dit zijn de vijf Khmas van de Ait Waryagher:

  • Khams van de Ait Youssouf W'Äri / Ait Äri
  • Khams van de Ait Bouäyach
  • Khams van de Imrabdhen
  • Khams van de Ait Abdellah
  • Khams van de Ait Hadifa

Na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 werd er een landelijke bestuurstelsel ingevoerd, daarbij werden de voorheen geldende khmas stelsel afgeschaft.

Geschiedenis[bewerken]

De leider van het verzet van de Riffijnen tegen de Spanjaarden, Mohammed Abdelkrim El Khattabi was van de Ait Waryagher. In 1958, tijdens de opstand van de Riffijnen tegen de Marokkaanse overheid, wederom met de Ait Waryagher als kern van het verzet, hadden de Riffijnen, en met name de Ait Waryagher het zwaar te verduren. Met name de regio van Ait Hadifa en Ait Abdellah werden zwaar bestraft door de Marokkaanse overheid, wat resulteerde in duizenden doden. Dit gebeuren wordt het jaar van de legerhelmen genoemd. In het jaar van de legerhelmen werd de stam Ait Touzine wonder boven wonder niet bestraft door de Marokkaanse overheid, deze stam heeft de Ait Waryagher toentertijd een dienst bewezen door haar mensen onderdak te bieden in hun gebied.

Geografie[bewerken]

De stam van de Ait Waryagher bestrijkt een grote gebied in het centrum van de Rif. De Ait Waryagher grenst aan de volgende stammen:

Dit zijn de steden die behoren tot de stam der Ait Waryagher:

Stammen[bewerken]

De Rif-streek (de berbersprekende regio van het Rifgebergte, ook wel bekend als de oostelijke Rif) bestaat uit 18 stammen, variërend van grote tot kleine stammen. Van oudsher zijn dit de Riffijnse stammen:

Rifstammen van het westelijke deel (incompleet)

  • Mtiwa, tussen Mestassa en Oued Ouringa
  • Aith Guemil, ten westen van Aith Bu Frah

Verder herbergen de binnenlanden van de Ait Waryagher een prachtige landschap, van berggebieden tot de laagvlaktes rond Ajdir.

Externe link[bewerken]