Al-Waleed bin Talal al-Saoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Prins Al-Waleed bin Talal bin Abdoel Aziz Al-Saoed (Riyad, 7 maart 1955) (Arabisch: الوليد بن طلال بن عبد العزيز آل سعو) van Saoedi-Arabië is in 2006 de nummer 8 op de lijst van rijkste mensen van Forbes. Hij is een kleinzoon van Abdoel Aziz al Saoed, de stichter van Saoedi-Arabië. De prins heeft door zijn investeringen een vermogen 16,5 miljard euro (20 miljard dollar). Daarvan is ruim 40% in aandelen van Citibank.

De prins wil graag het gat tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië verkleinen. Hij heeft al verschillende Amerikaanse presidenten gesproken, namelijk Jimmy Carter, Bill Clinton en George H.W. Bush. Verder geeft hij veel aan goede doelen: geschat wordt 80 miljoen euro per jaar (100 miljoen dollar per jaar). Hij is eigenaar van de tv-zender Rotana en mede-eigenaar van Fox News. Ook bezit hij 10% van de aandelen van Euro Disney S.C.A..

Trivia[bewerken]

  • De Prins had ook een Airbus A380 besteld als privéjet, maar deze order is niet doorgegaan.[1]
  • Prins Al Waleed Bin Talal bezit sinds 2010 ook ca. 10% aandelen van social platform Twitter. Tevens is hij de oprichter en huidige CEO van de investeringsmaatschappij genaamd, Kingdom Holding Company.
  • In tal van landen is de Prins ook eigenaar van diverse hotelketens, in Europa, Afrika, het Midden-Oosten én Zuid-Amerika.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties