Al Arabiya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Al Arabiya
Al-Arabiyalogo.svg
Type Nieuwszender
Land Dubai, richt zich op de gehele Arabische wereld
Eigenaar Dubai Media City
Sleutelfiguren Sjeik Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim
Lancering Februari 2003
Omroepsoort Commerciële zender
Genre Nieuws en achtergronden
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Al Arabiya (العربية) is een Saoedi-Arabische televisiezender die zich richt op de Arabische wereld.[1]

De zender is gevestigd in Dubai Media City, een vrijhandelszone in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. De meerderheid van de aandelen is in het bezit van het Middle East Broadcasting Center, waarin de Saoedische sjeik Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim een van de sleutelfiguren is.

De zender geeft verslag over nieuws, achtergronden, zakelijk nieuws, financiële markten en sport, en zendt verder talkshows en documentaires uit.

Al Arabiya presenteert zichzelf als een neutrale 24-uurszender, terwijl het aanvult geen problemen te willen veroorzaken voor Arabische landen: "We houden het bij de waarheid, maar er is geen sensationalisme." De zender werd in februari 2003 opgezet om concurrentie te bieden aan Al Jazeera uit Qatar. De zender brengt echter ook eigen scoops, waaronder controversiële vertoningen, zoals van gemaskerde mannen die dreigden leden te vermoorden van de regeringsraad die in Irak was aangesteld na de Irakoorlog. Dit leidde internationaal tot verontwaardiging en tot een verbod in Irak.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b BBC, profiel, 25 november 2003