Alain Corneau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alain Corneau op het festival van de Franse film in Yokohama, 2005

Alain Corneau (Meung-sur-Loire, 7 augustus 1943 - Parijs, 30 augustus 2010) was een Frans filmregisseur.

Hij studeerde in 1968 af aan het IDHEC (Institut des hautes études cinématographiques) van Parijs en begon in de filmwereld als assistent of second unit director bij onder meer L'Aveu (1970) van Costa-Gavras. Daar leerde hij Yves Montand kennen, die in verschillende van Corneaus films de hoofdrol zou vertolken. Corneau regisseerde ook meerdere keren andere Franse topacteurs zoals Gérard Depardieu, Cathérine Deneuve of Patrick Dewaere.

Corneau debuteerde met de sciencefictionfilm France, Société Anonyme (1974). De volgende, Police Pyton 357 (1976), was een misdaadthriller met Yves Montand in de hoofdrol. Corneau zou nog enkele andere polars regisseren in de volgende jaren.

In 1984 gooide de big budgetfilm Fort Saganne, die zich in de Sahara afspeelde, hoge ogen bij de critici en aan de kassa.

In 1989 zakte Corneau met hoofdrolspeler Jean-Hugues Anglade af naar Bombay voor de opnames van de existentiële helemaal in India gesitueerde roadmovie Nocturne indien waarin Anglade op zoek is naar een verdwenen vriend maar op den duur vooral naar zichzelf.

Internationale bekendheid verwierf hij met de dramatische muzikale biopic Tous les matins du monde over de barokcomponist en viola da gambaspeler Marin Marais, vertolkt door Gérard Depardieu en diens zoon Guillaume (als de jonge Marais). De film kreeg niet minder dan zeven Césars, werd ook internationaal een succes en de CD met de soundtrack, gespeeld door het ensemble Le Concert des Nations van Jordi Savall was een bestseller.

De tragikomedie Stupeur et Tremblements (2003) was een getrouwe verfilming van de gelijknamige roman van Amélie Nothomb.

In 2007 leverde hij een remake af van Jean-Pierre Melville's klassieke heistfilm Le Deuxième Souffle (1966) onder dezelfde titel. Daniel Auteuil vertolkte het hoofdpersonage dat in de originele versie door Lino Ventura werd gespeeld.

Alain Corneau stierf op 67-jarige leeftijd aan longkanker. Zijn laatste film, de psychologische thriller Crime d'amour was enkele weken voor zijn overlijden in de Franse bioscopen uitgebracht. Corneau was reeds lang de partner van Nadine Trintignant. Zij hadden twee kinderen geadopteerd van Nadines dochter Marie Trintignant, die in 2003 overleed.

Langspeelfilms[bewerken]

Externe links[bewerken]