Alain Corneau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alain Corneau op het festival van de Franse film in Yokohama, 2005

Alain Corneau (Meung-sur-Loire, 7 augustus 1943 - Parijs, 30 augustus 2010) was een Frans filmregisseur.

Hij studeerde in 1968 af aan het IDHEC (Institut des hautes études cinématographiques) van Parijs en begon in de filmwereld als assistent of second unit director bij onder meer L'Aveu (1970) van Costa-Gavras. Daar leerde hij Yves Montand kennen, die in verschillende van Corneaus films de hoofdrol zou vertolken. Corneau regisseerde ook andere Franse topacteurs zoals Gérard Depardieu, Cathérine Deneuve of Patrick Dewaere.

Zijn eerste langspeelfilm was France, Société Anonyme (1974). De volgende, Police Pyton 357 (1976), was een misdaadthriller met Yves Montand in de hoofdrol. Corneau zou nog verschillende andere polars regisseren. Internationale bekendheid verwierf hij echter met Tous les matins du monde over de barokcomponist en viola da gambaspeler Marin Marais, vertolkt door Gérard Depardieu en diens zoon Guillaume (als de jonge Marais). De film kreeg niet minder dan zeven Césars, werd ook internationaal een succes en de CD met de soundtrack, gespeeld door het ensemble Le Concert des Nations van Jordi Savall was een bestseller.

Alain Corneau stierf aan longkanker. Zijn laatste film, Crime d'Amour was enkele weken voor zijn overlijden in de Franse bioscopen uitgebracht. Corneau was reeds lang de partner van Nadine Trintignant. Zij hadden twee kinderen geadopteerd van Nadines dochter Marie Trintignant, die in 2003 overleed.

Langspeelfilms[bewerken]

Externe links[bewerken]