Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei
AfCobra11.svg
Genre Politie
Actie
Speelduur 45 minuten
Hoofdrollen Erdoğan Atalay
Tom Beck
Carina Wiese
Regie Raoul Heimrich
Muziek Reinhard Scheuregger
Land van oorsprong Duitsland
Taal Duits
Gerelateerde series Alarm für Cobra 11 – Einsatz für Team 2
Productie
Producent Hermann Joha
Stefan Retzbach
Uitzendingen
Start 12 maart 1996
Afleveringen 207
Zender RTL
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Cobra 11 (volledige Duitse titel: Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei) is een Duitse actieserie. De eerste aflevering van de serie werd uitgezonden op 12 maart 1996 op de Duitse commerciële televisiezender RTL Television. In Nederland wordt de serie uitgezonden door de RTL Nederland en is te zien geweest op RTL 4, RTL 5 en RTL 7. Nadat de serie vervolgens weer even te zien was op RTL 4 en RTL 7, is de serie nu weer te zien op RTL Crime. RTL Nederland schortte de uitzending van de afleveringen per 23 augustus 2009 op.

De serie zou zich aanvankelijk afspelen in de buurt van Berlijn, maar verhuisde uiteindelijk naar Noordrijn-Westfalen, omdat het film- en stuntproductiebedrijf action concept, dat de productie voor de serie verzorgt, in Hürth gevestigd is.

De serie gaat over twee agenten bij de Autobahnpolizei, letterlijk snelwegpolitie, die zich in Duitsland met verkeersongevallen, filebegeleiding, verkeersovertredingen en misdrijven bezighoudt. De serie wordt gekenmerkt door de vele actiescènes en stunts, waarbij ontploffingen en auto's vaak een grote rol spelen.

Verhaal[bewerken]

Sinds 1996 vertolkt Erdoğan Atalay de rol van de Turks-Duitse rechercheur Semir Gerkhan. Door de jaren heen heeft hij al meerdere collegapartners gehad, waarvan twee vermoord zijn en de rest alweer vrij snel vertrok. In 1999 krijgt hij, na de dood van zijn partner André Fux een nieuwe partner, Tom Kranich.

Drie jaar lang steunen de twee elkaar door dik en dun, totdat er iets mis gaat. De liefde van Toms leven wordt vermoord en het feit dat hij dit niet heeft kunnen voorkomen, terwijl hij zelf werkzaam bij de politie is, vreet zo erg aan hem dat hij zijn baan als rechercheur opzegt.

Aan Gerkhan en Engelhardt om een nieuwe partner te vinden. Tijdens een moeilijke zaak krijgt Semir onverwachts hulp van de pas afgestudeerde Jan Richter. Nadat deze Gerkhan te hulp is geschoten, wordt hem de oude baan van Tom aangeboden. Twee jaar later geeft Jan er de brui aan en Semir is weer alleen. Wanneer hij een crimineel op het spoor is en op het internet onderzoek doet, komt hij de naam van zijn oude partner Tom Kranich tegen. Hij zou de enige getuige zijn die de crimineel ooit goed heeft gezien. Semir vraagt Tom om hulp en samen lossen ze de zaak op. Semir vraagt Tom om terug te komen en hij accepteert het aanbod. Twee jaar later wordt Tom vermoord. De man die aanvankelijk door Semir als Toms moordenaar wordt gezien blijkt een undercover-agent te zijn. Zijn naam is Chris Ritter en hij wordt Semirs nieuwe partner.

Nadat ook hij de serie verlaat in 2007, krijgt Semir een nieuwe partner, Ben Jäger, gespeeld door Tom Beck, die nu ook wordt vervangen door Alex Brandt (Vinzenz Kiefer).

Door alle jaren heen, hoeveel partners er ook zijn gekomen en vertrokken, is het principe hetzelfde gebleven. Alles draait erom om de criminelen achter de tralies te houden en degenen die op vrije voeten zijn erachter te stoppen.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Rol Status
Erdoğan Atalay Semir Gerkhan Aflevering 2 -
Tom Beck Ben Jäger Aflevering 180 - eind 2013
Vinzenz Kiefer Alex Brandt lente 2014 -
Gottfried Vollmer Dieter Bonrath Aflevering 16 -
Niels Kurvin Hartmut Friend Aflevering 98 -
Daniela Wutte Susanne Konig Aflevering 158 -
Katja Woywood Kim Krüger Aflevering 189 -

Ben Jäger (Tom Beck) verlaat de serie, hij heeft nog een contract tot de zomer van 2013. Hij wil zich meer focussen op zijn muziek. Hij zal worden opgevolgd door Alex Brandt (Vinzenz Kiefer) Alex zal in de lente van 2014 te zien zijn als partner van Semir.

Terugkerende rollen[bewerken]

Acteur Rol Status
Carina Wiese Andrea Schäfer Aflevering 16-144, 158-
Kerstin Thieleman Isolde Schrankmann Aflevering 71-99, 137, 145, 158, 162

Verdwenen rollen[bewerken]

Acteur Rol Status
Dietmar Huhn Horst 'Hotte' Herzberger Aflevering 10 - 223 †
René Steinke Tom Kranich Aflevering 48-97, 126-158 †
Charlotte Schwab Anna Engelhardt Aflevering 16 -180
Rainer Strecker Ingo Fischer Aflevering 1 - 2 †
Johannes Brandrup Frank Stolte Aflevering 1 - 9
Mark Keller André Fux Aflevering 10 - 47, 254 (Kwam één keer terug in aflevering 254 waaruit blijkt dat hij niet dood is.)
Christian Oliver Jan Richter Aflevering 98 - 125
Martina Hill Petra Schubert Aflevering 144-158
Almut Eggert Katharina Lamprecht Aflevering 1-15
Nina Weniger Regina Christmann Aflevering 10-15
Sven Riemann Manfred Meier-Hofer Aflevering 10-15
Alex Cooreman Dieter Hausmann 1996 - 1997
Gedeon Burkhard Chris Ritter Aflevering 158 - 179 †

Afleveringen[bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen van Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei

Trivia[bewerken]

In Zuid-Afrika wordt de serie door de betaaltelevisiezender kykNET onder de naam "Kobra Elf" in het Afrikaans nagesynchroniseerd uitgezonden.

Externe links[bewerken]