AlascA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AlascA
AlascA
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2008 - heden
Oorsprong Volendam, Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) Indie, folk, rock
Label(s) King Forward Records
Independent Records Limited
Leden
Zanger/gitarist Frank Bond
Gitarist Ferdinand Jonk
Toetsenist Paul Bond
Bassist Martin Tol
Drummer Louis van Sinderen
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

AlascA is een Nederlandse band opgericht door Frank Bond, Ferdinand Jonk, William Bond en Louis van Sinderen. De band speelt Engelstalige indie-folkmuziek. In 2013 stond AlascA op Eurosonic Noorderslag in Groningen en in maart van dat jaar werd de band uitgeroepen tot Radio Talent op Radio 2. Diezelfde maand bracht AlascA het debuutalbum Actors and Liars in Engeland uit. Na afloop van de tours voor dit album verliet toetsenist William Bond de band. Hij werd vervangen door Paul Bond. In februari van 2015 gaf de band haar tweede album Prospero uit. Op 13 december 2015 eindigde de band de tour voor dit album met een show in de Grote Zaal van Paradiso in Amsterdam. Vanaf de zomer van 2016 werkten de leden in de studio aan hun derde album Plea for Peace dat uitkwam op 12 oktober 2018.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 stond de band in de finale van Grote Prijs van Nederland en in november van hetzelfde jaar werd de single Politics uitgegeven, geproduceerd door producer Alan Branch. In dezelfde periode werd AlascA's nummer Icarus gebruikt door het Japanse elektronicabedrijf Toshiba in de promotievideo voor haar nieuwe netbooks.

Debuutalbum Actors and Liars, dat ook geproduceerd werd door Alan Branch werd uitgegeven op 17 februari 2012 en werd door de pers en muziekcritici lovend ontvangen. Zo noemde muziekprofessor Leo Blokhuis de band "De muzikale belofte van 2012". De eerste week na release kwam het album binnen op 9 in de Nederlandse albumcharts en de 6 weken daarna bleef het in de top 60. Alle artwork voor de singles, en het album van AlascA werd geleverd door Koos Breukel.

Het tweede album Prospero werd geproduceerd door de band zelf en uitgegeven in maart van 2015. Het album is los gebaseerd op het toneelstuk The Tempest van William Shakespeare. Voor het album verwerkten de bandleden de invloeden van countrymuziek en Ennio Morricone in hun sound. Evenals Actors and Liars ontving dit tweede album lovende recensies. Zo waardeerde Menno Pot van de Volkskrant dit album met vier sterren en omschreef hij het als "een rijk en veelkleurig rootsalbum".[1]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Actors & Liars 17-02-2012 25-02-2012 9 5
Prospero 20-03-2015
Plea For Peace 12-10-2018

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Politics 03-12-2010 - - -
155 2011 - - -
I Will Go 2012 - - -
Arms of the Arts 2012 - - -

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]