Albanees paard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Albanees paard
Paardenras
Basisinformatie
Herkomst Albanië
Gebruik Landbouw
Eigenschappen
Stokmaat 1.45cm tem 1.35cm
Kleuren Grijs, zwart, bruin, vos
Paard

Het Albanese paard is een klein paard dat behoort tot de 'Balkangroep'. Het is een sober en hard paard. Het ras is onder te verdelen in twee types, het Myzequa type met een stokmaat van ongeveer 1.35 en de wat kleinere mountain-versie, waarvan de stokmaat gemiddeld 1.24 is. Het Myzequa type is genoemd naar de vlakte waar het oorspronkelijk voornamelijk voorkwam, de mountain-versie kwam uit het bergachttige deel van Albanië.

Geschiedenis[bewerken]

Ten tijde van het Ottomaanse Rijk werden inheemse Albanese paarden op grote schaal gekruist met Arabieren. Het oorspronkelijke Albanese paard was waarschijnlijk terug te voeren op rassen als het Mongoolse paard, de Tarpan en het Turkmeense paard. Sinds 1980 zijn er maatregelen genomen om het aantal Albanese paarden te vergroten en te veredelen en geschikter te maken voor landbouwwerk. Tegenwoordig is het doel nog steeds het aantal paarden te vergroten en de kwaliteit omhoog te brengen. Hiertoe worden Arabieren, Nonius en Haflingers gekruist met Albanese paarden. Noniuspaarden worden speciaal gefokt in Shkodër en vervolgens ingezet op diverse plaatsen in het land. De belangrijkste reden voor dit fokprogramma is dat men probeert een groter paard te fokken, dat beter opgewassen is tegen werk in de landbouw en in heuvelachtig terrein.

Uiterlijk[bewerken]

Het Albanese paard is klein en stevig gebouwd. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, vos, bruin en grijs.

Karakter[bewerken]

Het Albanese ras is werkwillig en levendig.

Gebruik[bewerken]

De Albenese paarden worden van oudsher gebruikt in de landbouw en als transportmiddel, voornamelijk als tuigpaard. Dit paard is enorm lenig en vast ter been.

Bronnen, noten en/of referenties