Albert Cuyp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aelbert Cuyp: Gezicht op Dordrecht (ca. 1660)

A(e)lbert Jacobszoon Cuyp (Dordrecht, oktober 1620 - aldaar begraven op 15 november 1691) was een Nederlands kunstschilder uit een vermaard Dordts kunstenaarsgeslacht. Hij is bekend om zijn marines.

Levensloop[bewerken]

Hij was het enig kind van Jacob Cuyp, een landschapschilder, en kreeg van hem uitgebreide schilderlessen. In 1658 trouwde Cuyp met de voorname Cornelia Boschman, de weduwe van Johan van den Corput en achtergebleven met drie kinderen. Op dat moment had hij al een imposante carrière als schilder achter de rug. Het jaar daarop werd een dochter geboren. Na 1660 bekleedde hij allerlei functies in de hervormde kerk; omdat zijn financiële positie nu zeker was schilderde hij aanmerkelijk minder. Aelbert Cuyp stierf in 1691, vier jaar na zijn vrouw, en werd in de Augustijnenkerk begraven.

Albert Cuyp ontwikkelde na 1650 zijn eigen, rijke stijl. Hij staat bekend om de vele afgebeelde kleurrijke figuren en dieren en om zijn vaak volle kleurenpalet. Zijn marines baden in een zonnig, mediterraan licht, hoewel hij nooit in Italië is geweest. Wel reisde hij naar Arnhem, Rhenen en Kleef. Zijn stemmige riviergezichten echter, waaronder het vrij bekende Gezicht op Dordrecht, vertonen een virtuoos gebruik van matte kleuren, die met Hollandse landschappen geassocieerd worden. Zijn laatst bekende werken dateren van 1665.

Schilderstijl[bewerken]

Albert Cuyp werd beïnvloed door Salomon van Ruysdael, Jan van Goyen, Jan Both en Claude Lorrain. Hij voelde zich aangetrokken tot de ridderlijke en dynastieke cultuur. De ruiterkunst is buitengewoon belangrijk: bereden figuren zijn bij Cuyp vaak gekleed in de quasi-oosterse of 'Poolse' stijl die favoriet was bij de bovenlaag van de bevolking, en nemen houdingen aan die onderwezen werden op paardrijacademies in Frankrijk. De meeste schilderijen zijn niet gedateerd.

Musea[bewerken]

In de achttiende en negentiende eeuw werden de ruiterstukken razend populair bij de Engelse aristocratie. Veel van zijn werk bevindt zich in Britse collecties, maar ook in het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum zijn een aantal van zijn schilderijen te bewonderen.

Vee op een weide, National Gallery, Londen

Schilderijen[bewerken]

  • Zonsondergang na regen, 1648-1652
  • Zee bij maanlicht, circa 1648
  • Zonsondergang over de rivier, 1650
  • Landschap met een weg aan de rand van een bos, 1642-1644
  • Gezicht op Schraven-Deel, circa 1645
  • Landschap bij Rhenen, circa 1650-1655 [2]
  • Jonge herders met koeien, circa 1650

Trivia[bewerken]

Beeld van Albert Cuyp aan het Dordtse Bagijnhof
  • De Albert Cuypmarkt is een dagmarkt op de Albert Cuypstraat in de Pijp, Amsterdam.
  • Op het Bagijnhof in Dordrecht is een standbeeld van Albert Cuyp geplaatst. Omdat men dacht dat niet bekend was hoe hij eruit zag werd er voor een abstract kunstwerk gekozen. Later berichtte de vereniging Oud-Dordrecht dat er tientallen afbeeldingen van Aelbert Cuyp bestaan.

Externe links[bewerken]

Bron