Albert Funke Küpper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Albert Funke Küpper
Persoonsgegevens
Volledige naam Albert Johann Funke Küpper
Geboren Ruhrort, 24 maart 1894
Overleden Ermelo, 23 november 1934
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Tekenaar, boekbandontwerper, kunstschilder
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Jaren actief ca. 1914- 1934
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur


Albert Johann Funke Küpper (Ruhrort (Duitsland), 24 maart 1894Ermelo, 23 november 1934) was een Duits-Nederlands politiek tekenaar, boekbandontwerper en kunstschilder.

Funke Küpper was de oudste zoon van de van oorsprong Westfaalse kunstschilder Bernard Anton Funke Küpper. Hij studeerde op de kunstacademie in Rotterdam, waar hij in 1912 als leraar ging werken. In 1917 verkreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

Na de Eerste Wereldoorlog ging hij aan de slag als tekenaar en schilder. Voor het blad Voorwaarts maakte hij 1923 de strip Krelissie en Dirrekie. In 1927 nam hij de populaire 'plaatjes-serie' Snuffelgraag en Knagelijntje over van Gerrit Rotman, die na onenigheid het blad had verlaten. In een AJC-uitgave uit 1928, Ons Pinksterfeest staan 51 tekeningen van Funke Küpper.

In 1931 vertrok Funke Küpper naar Amsterdam om voor De Arbeiderspers te gaan werken, alwaar hij zich een sociaal bewogen mens betoonde, wiens illustraties voor partij, vakbeweging en aanverwante organisaties gretig aftrek vonden. Hij werd de bezielende kracht achter het weekblad De Notenkraker, zozeer, dat dit blad na zijn dood in 1934 binnen enkele jaren wegkwijnde om in 1936 opgeheven te worden.

Op 23 november 1934 kwam Funke Küpper, in zijn auto op weg naar de Paasheuvel, op een onbewaakte spoorwegovergang in botsing met een trein en was op slag dood.

Alberts broers Frans Funke Küpper en Theo Funke Küpper waren eveneens actief als striptekenaar en illustrator.

Zie de categorie Albert Funke Küpper van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.