Albert Mol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Albert Mol
Albert Mol in 1962
Albert Mol in 1962
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Film

Albert Mol (Amsterdam, 3 januari 1917Laren (Gelderland), 9 maart 2004) was een Nederlands acteur, danser, cabaretier en schrijver.

Grote bekendheid kreeg Mol met zijn rol als panellid van het jaren 70-spelletje 'Wie van de Drie'. Al eerder was hij bekend geworden in de films Het wonderlijke leven van Willem Parel (1955) en Fanfare (1958) van Bert Haanstra. Later speelde hij ook mee in de film Op hoop van zegen (1986). Ook had hij tegen het einde van zijn loopbaan een gastrol in de comedyserie Toen was geluk heel gewoon. Hij trad veel op met Wim Sonneveld.

Hij was van 1948 tot 1955 gehuwd met Lucy Bor. Ze hadden samen een dochter: de actrice Kika Mol (1949). Op 16 maart 1998 sloot Albert met zijn vriend Guerdon Bill (Geurt voor vrienden), met wie hij al dertig jaar samenwoonde, een geregistreerd partnerschap in het gemeentehuis van Zutphen. Mol was een van de eerste televisiepersoonlijkheden die er openlijk voor uitkwam homoseksueel te zijn. Bill overleed op zondag 17 augustus 2003 op 67-jarige leeftijd. Albert Mol heeft zijn grote liefde amper een half jaar overleefd.

De laatste levensjaren werden getekend door een langzaam aftakelen en veel ziekteperiodes. Mol leefde een teruggetrokken bestaan in Laren in Gelderland. Op 9 maart 2004, dertig jaar en een dag na de dood van zijn collega en vriend Wim Sonneveld, overleed Mol in zijn woonplaats. Tot op hoge leeftijd bleef hij actief voor de emancipatie van de homoseksuelen.

Mol heeft diverse boeken geschreven. Eén daarvan, Wat Zien Ik!?, werd in 1971 verfilmd door Paul Verhoeven. Toen Mol werd gevraagd of hij toestemming gaf voor het maken van een gelijknamige musical, reageerde hij met "Tuurlijk! Het zal tijd worden!". In 2006 kwam de musical uit, maar het resultaat heeft Mol echter niet meer gezien.

Boeken[bewerken]

  • Breek me de bek niet open (met Frans Mulder)
  • Het doek viel te vroeg
  • Wat Zien Ik!?
  • Haar van Boven
  • Blonde Greet
  • Dag dag welterusten
  • Mengele broek en pintje billen (autobiografisch)

Boek over Albert Mol[bewerken]

Over Albert Mol[bewerken]

Externe links[bewerken]