Alberto Rodríguez (worstelaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alberto Del Rio)
Alberto Del Rio
Alberto Rodríguez, alias Alberto El Patron, in 2016
Persoonlijke informatie
Geboortenaam Alberto Rodríguez
Nationaliteit Vlag van Mexico Mexico
Geboorteplaats San Luis Potosí
Geboortedatum 25 mei 1977
Lengte 1,96 m
Gewicht 108 kg
Carrière
Debuut 16 september 2000
Ringnaam Alberto Banderas
Alberto Del Rio
Dos Caras
Dos Caras Jr.
El Hijo de Dos Caras
Alberto El Patron
Trainer/coach Marco Ruas
Dos Caras
Discipline Professioneel worstelen
Traditioneel worstelen
(en) IMDb-profiel

José Alberto Rodríguez (San Luis Potosí, 25 mei 1977) is een Mexicaans-Amerikaans professioneel worstelaar, worstelaar en voormalig MMA-vechter, die van 2009 tot 2014 en van 2015 tot 2016 actief was in de World Wrestling Entertainment als zijn snobistisch alter ego Alberto Del Rio.

Hij is ook bekend om zijn werk naast de WWE, evenwel onder de ringnaam Alberto El Patrón, en was laatst actief in de Total Nonstop Action Wrestling (TNA) zonder exclusiviteitscontract. Alberto Del Rio is een 4-voudig wereldkampioen en was in 2011 winnaar van Royal Rumble.

Professioneel worstelcarrière (2000-)[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren (2000-2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in San Luis Potosí en is de zoon van Dos Caras (José Luis Rodríguez Arellano). Rodríguez groeide op in een worstelfamilie. Aanvankelijk was hij traditioneel worstelaar. Rodríguez werd getraind door Leonel Kolesni en Juan Fernández. Later werd hij opgenomen in het Mexicaanse nationale worstelteam en won enkele titels. In 1997 behaalde Rodríguez in Tsjechië de derde plaats op de World Junior Championships. Hij won, in zijn gewichtsklasse, ook drie keer een medaille op de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen en won een medaille op de Pan-Amerikaanse Spelen.

Rodríguez debuteerde als professioneel worstelaar in 2000, op 23-jarige leeftijd. Hij werd begeleid door zijn vader. Op 9 mei 2000 maakte Rodríguez, onder zijn ringnaam Dos Caras Jr., zijn debuut in de Asistencia Asesoría y Administración (AAA). Na zijn debuut trok hij even naar Japan. Voordat Rodríguez grote bekendheid verwierf in de WWE gebruikte hij meestal de ringnaam Dos Caras Jr., als eerbetoon aan zijn vader.

In zijn beginjaren trad Rodríguez voornamelijk op in Mexico en Japan. Hij werd opgeleid tot een mixed-martialartist alsook een luchador. In zijn land van herkomst boekte hij vooral succes in de Asistencia Asesoría y Administración (AAA) en Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL). In juli 2007 won Rodríguez het CMLL World Heavyweight Championship. Zijn heerschappij duurde 553 dagen. Hij verloor de titel op 22 december 2008.

World Wrestling Entertainment (WWE) (2009-2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding & SmackDown!-debuut (2009-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

Rodríguez als Alberto Del Rio in 2010

Hij tekende in 2009 een contract bij de WWE en werd als Alberto Del Rio doorverwezen naar het televisieprogramma Florida Championship Wrestling (FCW), de voorloper van NXT. Hij worstelde onder de ringnamen Dos, Dorado en El Dorado. Op 6 augustus 2009 veranderde hij zijn karakter in Alberto Banderas en droeg voor het eerst in zijn carrière geen masker.

Uiteindelijk stroomde hij door naar de populaire programma's Monday Night Raw en Friday Night SmackDown!, maar maakte zijn grote televisiedebuut als Alberto Del Rio pas tijdens Friday Night SmackDown! op 20 augustus 2010, met landgenoot en toekomstige rivaal Rey Mysterio als eerste tegenstander. De volgende maanden was Del Rio aanwezig bij verscheidene pay-per-viewevenementen zoals Bragging Rights, Survivor Series, King of the Ring (toernooi) en TLC: Tables, Ladders & Chairs. Hij was ook te zien in het tv-programma NXT-seizoen4 waar hij, samen met Ricardo Rodríguez, de mentor was van Conor O'Brian.

Succesperiode (2011-2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Royal Rumble-winnaar[bewerken | brontekst bewerken]

Del Rio won de Royal Rumble in januari 2011. Een dag later maakte Del Rio bekend dat hij Edge, die toen in bezit was van het World Heavyweight Championship, uitdaagde voor de titel bij WrestleMania XXVII. Del Rio verloor echter van Edge. In de aanloop naar Extreme Rules kondigde Edge onverwacht zijn pensioen aan en stelde zijn titel vacant. Op 25 april 2011 werd Del Rio door de WWE Draft naar de Raw-brand overgeplaatst. Bij het evenement Extreme Rules verloor Del Rio een ladder match van Christian, die het vacante World Heavyweight Championship won.

Mr. Money in the Bank[bewerken | brontekst bewerken]
Rodríguez als Alberto Del Rio in 2012

Del Rio zegevierde datzelfde jaar in de Money in the Bank ladder match, waardoor hij de eerste professioneel worstelaar werd die zowel Royal Rumble als Money in the Bank in hetzelfde kalenderjaar op zijn palmares schreef. Del Rio versloeg Alex Riley, Evan Bourne, Jack Swagger, Kofi Kingston, The Miz, R-Truth en Rey Mysterio.

Del Rio had tevens enkele matpartijen met John Cena en CM Punk gedurende de zomer en herfst van 2011 en een verhaallijn met The Big Show in het najaar van 2012. Bij het evenement SummerSlam leverde Del Rio zijn Money in the Bank-koffer in, versloeg CM Punk en won zijn eerste WWE Championship. Bij het evenement Night of Champions moest Del Rio zijn WWE Championship afstaan aan John Cena. Bij het evenement Hell in a Cell won Del Rio voor de tweede keer het WWE Championship door Cena en CM Punk te verslaan in een vrij zeldzame triple threat Hell in a Cell match.

Bij het evenement Survivor Series op 20 november 2011 speelde Del Rio de titel kwijt aan CM Punk. Op 8 januari 2013 veroverde Del Rio het thans voormalige World Heavyweight Championship door een last man standing-wedstrijd te winnen van Big Show. Deze overwinning werd een dag later uitgebreid gevierd met een Mexicaans feestje. Tijdens een aflevering van Raw op 8 april 2013 moest Del Rio het kampioenschap evenwel doorgeven aan Dolph Ziggler. Bij het evenement Payback heroverde hij voor de tweede keer de titel van Dolph Ziggler. Op 28 oktober 2013, bij het evenement Hell in a Cell, moest hij de titel afstaan aan Cena.

Rodríguez als Alberto Del Rio in 2016

Ontslag[bewerken | brontekst bewerken]

Rodríguez verliet de WWE in 2014 ten gevolge van een uit de hand gelopen dispuut. Op 7 augustus liet WWE weten dat Rodríguez was ontslagen. WWE verklaarde alleen dat dit ontslag kwam vanwege onprofessioneel gedrag en een woordenwisseling met een andere werknemer.[1]

Alberto El Patrón & terugkeer naar WWE (2014-2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Hij zette zijn carrière voort als Alberto El Patrón in andere promoties zoals Lucha Libre AAA Worldwide (AAA), Ring of Honor (ROH), Lucha Underground en verschillende onafhankelijke promoties in de Verenigde Staten. In de AAA won hij één keer het AAA Mega Championship. Rodríguez keerde onaangekondigd terug naar de WWE als Alberto Del Rio bij het evenement Hell in a Cell (2015).

Del Rio veroverde nog tweemaal het United States Championship, maar werd in augustus 2016 wederom ontslagen. Als reden voor zijn tweede vertrek gaf de WWE aan dat Rodríguez' personage niet langer perspectieven bood voor de verdere toekomst en dat zijn personage als dusdanig uitgezongen was.

Rodríguez worstelde vervolgens in de Total Nonstop Action Wrestling (TNA) en voegde vrijwel meteen het Impact World Heavyweight Championship toe aan zijn prijzenkast.

In het worstelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Finishers
    • Cross Armbreaker
  • Signature moves
    • Bridging / Release German suplex
    • Double knee armbreaker
    • Step-up enzuigiri
  • Bijnamen
    • "The Essence of Excellence" / "La Esencia de la Excelencia"
    • "The Mexican Aristocrat"
  • Opkomstnummers
    • "Realeza" van Jim Johnston ft. Mariachi Real de Mexico (2010–heden)

Prestaties[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurworstelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • World Junior Championships
    • Derde plaats (1997)

Professioneel worstelen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]