Alderney Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alderney Airport
Alderney Airport
IATA: ACI ICAO: EGJA
Algemene informatie
Opgericht 1935
Type Publiek
Plaats Saint Anne
Hoogte 88 m
Coördinaten 49° 42′ NB, 02° 13′ WL
Website http://www.alderney.gov.gg/airport/
Locatie in Verenigd Koninkrijk
Alderney Airport (Verenigd Koninkrijk)
Alderney Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08R/26L 877 m Asfalt/gras
14R/32L 732 m Gras
03R/21L 497 m Gras
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Alderney Airport is een luchthaven op het eiland Alderney, dat deel uitmaakt van de Kanaaleilanden. De luchthaven werd geopend in 1935 en is daarmee de oudste luchthaven van de Kanaaleilanden.

Alderney Airport heeft drie operationele start- en landingsbanen. De hoofdbaan bestaat uit voornamelijk asfalt en de beide andere banen uit gras.

De terminal werd gebouwd in 1968 en bevat naast de aankomst- en de vertrekhal twee incheckbalies, een voor elke maatschappij die van de luchthaven gebruikmaken (Aurigny en Blue Islands).

Een Nederlands bedrijf dat Fort Tourgis (een nabijgelegen voormalig fort) heeft gekocht, heeft voorgesteld om het luchthavengebouw en de landingsbaan uit te breiden. Het eilandbestuur heeft het bedrijf gevraagd £400.000 te besteden aan het vliegveld.

Vanaf Alderney Airport worden alleen rechtstreekse vluchten uitgevoerd naar Guernsey en naar Southampton. Vluchten naar andere bestemmingen, waaronder Brighton, Bournemouth, Cherbourg, Exeter, Plymouth en Jersey, zijn in de loop der jaren komen te vervallen vanwege lage passagiersaantallen. Deze vluchten werden uitgevoerd door Blue Islands en Aurigny, maar in de jaren zeventig en tachtig ook door Alderney Air Ferries, Air Sarnia en Air Camelot.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]