Alessandro Mendini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alessandro Mendini
Alessandro Mendini in 2008
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Italië Italië
Geboortedatum 16 augustus 1931
Geboorteplaats Milaan
Overlijdensdatum 18 februari 2019
Overlijdensplaats Milaan
Beroep ontwerper, auteur en architect
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Alessandro Mendini (Milaan, 16 augustus 1931 – Milaan, 18 februari 2019) was een Italiaans ontwerper, auteur en architect. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Italiaans design. Hij werkte daarnaast ook voor de tijdschriften Casabella, Modo en Domus.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie architectuur aan de Technische Hogeschool in Milaan werd Mendini hoofdredacteur van enkele vaktijdschriften, waarin hij zijn ideeën over architectuur en kunst weergaf. In de jaren zeventig was hij een van de belangrijkste persoonlijkheden bij de protestbeweging 'Radical Design'. In 1973 was hij medestichter van de groep Global Tools.

In 1977 werd hij lid van Alchimia, een avant-gardistische ontwerpersgroep. In 1989 richtte hij samen met zijn broer Francesco het ontwerpbureau Atelier Mendini op.

In Nederland heeft Mendini het Groninger Museum en het interieur van een Koploper-treinstel ontworpen. Hij ontwierp gebruiksvoorwerpen voor Alessi en Venini. De kurkentrekker AnnaG, die hij ontwierp voor Alessi groeide uit tot een icoon van het hedendaagse design. Als architect tekende hij ook de plannen voor de Paradijstoren in Hiroshima (Japan), het Keramiekmuseum in Incheon (Zuid-Korea) en het nieuwe Olympisch Zwembad in Triëst.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alessandro Mendini van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.