Aletopelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aletopelta
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Aletopelta coombsi.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Ankylosauria
Familie: Ankylosauridae
Geslacht
Aletopelta
Brown, 2001
Typesoort
Aletopelta coombsi
Afbeeldingen Aletopelta op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aletopelta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Aletopelta is een geslacht van ornitischische dinosauriërs dat behoort tot de Ankylosauria dat voorkwam in het gebied van het huidige Zuid-Californië. De enige benoemde soort is Aletopelta coombsi.

De geslachtsnaam is samengesteld uit de Griekse termen aletes en pelte die respectievelijk "zwervend" en "schild" betekenen. Deze geslachtsnaam werd voorgesteld door Ben Creisler, omdat het fossiel zich op het moment van het sterven van de dinosauriër bevond op de tektonische plaat die het huidige Mexico deelde met de rest van het Noord-Amerikaans continent. Mexico en Zuid-Californië zijn uit elkaar gedreven. Door de jaren heen is het dier dus naar het noorden gezworven. De soortaanduiding coombsi eert paleontoloog Walter P. Coombs jr.

Fossielen[bewerken]

Aletopelta is een middelmatige ankylosauriër, die rond de 6 meter lengte wordt geschat en gekend is van een skelet (holotype: SDNHM 33909 (San Diego Natural History Museum, San Diego, Californië)). De vondst uit het late krijt bevat een dijbeen, scheenbeen, kuitbeen, incomplete stukken van een schouderblad, opperarmbeen, ellepijp, linker- en rechterzitbeen, wervels, ribben, een deel van het pantser over de bekkengordel plus minstens 60 gescheiden pantserplaten en 8 tanden. Het fossiel werd gevonden vlak bij de kust van Karlsbad, Californië.

Aletopelta is gediagnosticeerd als een ankylosauriër, wat vooral gebaseerd is op de vorm en schikking van zijn beschermend pantser die eerder aansluit op de vorm van een ankylosauriër dan op die van een nodosauriden.

Bron