Alexander Jan Cuza-universiteit van Iași

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexander Jan Cuza-universiteit
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Hoofdgebouw
Locatie Iași, Roemenië
Opgericht 26 oktober 1860
Type Openbaar
Rector Tudorel Toader
Studenten 24.047[1](2019/2020)
Personeel 717[1]
Lid van Universitaria Consortium
Coimbragroep
Utrecht Network
AUF
RUFAC
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Alexander Jan Cuza-universiteit (Roemeens:Universitatea Alexandru Ioan Cuza) in Iași is de oudste universiteit van Roemenië. Stichter en naamgever was vorst Alexander Jan Cuza, die op 26 oktober 1860, een jaar na de totstandkoming van de Roemeense staat, de bestaande Academia Mihăileană tot universiteit promoveerde. De instelling telt ruim 24.000 studenten (2020).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Iași beschikt over een lange traditie in hoger onderwijs. Hier was in 1640 door de Moldavische prins Vasile Lupu de Academia Vasiliană opgericht als eerste hogeronderwijsinstelling in de Roemeense landen.[2] Deze werd in 1707 opgevolgd door de Vorstelijke Academie van Iaşi, die tegemoetkwam aan de normen van de andere Europese academies op dat moment. In 1812 werd de deze academie hernoemd tot de Academie voor Filologie en Wetenschappen.

Vorst Mihail Sturdza van Moldavië richtte vervolgens op initiatief van George Asachi in 1835 de Academia Mihăileană op, eveneens om aansluiting te zoeken bij "de normen van het verlichte Europa". Er kwamen aanvankelijk drie faculteiten: rechtsgeleerdheid, filosofie en theologie. De opleidingen leken sterk op die van Oostenrijkse en Duitse academies.

In 1937 werd de natuurwetenschappelijke faculteit van de Alexander Jan Cuza-universiteit afgesplitst: het hieruit ontstane polytechnicum kreeg in 1993 de status van universiteit: ook de Technische Universiteit van Iași, die de naam van George Asachi draagt, is dus voortgekomen uit de Academia Mihăileană.

De Alexander Jan Cuza-universiteit is lid van de Coimbragroep het Utrecht Network, het Universitaire Agentschap van de Franstaligheid (AUF), het Netwerk van Franstalige Universiteiten (RUFAC) en van het Universitaria Consortium (een groepering van Roemeense elite-universiteiten).

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit is onderverdeeld in vijftien faculteiten:

  1. Biologie
  2. Scheikunde
  3. Rechten
  4. Economie en bedrijfskunde
  5. Lichamelijke opvoeding en sport
  6. Filosofie, sociale en politieke wetenschappen
  7. Natuurkunde
  8. Geografie en geologie
  9. Informatica
  10. Geschiedenis
  11. Letteren
  12. Wiskunde
  13. Psychologie en onderwijswetenschappen
  14. Orthodoxe theologie
  15. Rooms-katholieke theologie

Rankings[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd de universiteit voor het derde jaar op rij als eerste gerangschikt in de nationale onderzoeksranglijsten die uitgaan van de criteria van de Shanghai Jiao Tong Universiteit.[3]

Zie de categorie Alexander Jan Cuza-universiteit van Iași van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.