Alfegus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Alphege (ook Alfege of Ælfheah, ca. 954 - 19 april 1012) was de Angelsaksische bisschop van Winchester, waar hij de opvolger was van Æthelwold van Winchester, en later aartsbisschop van Canterbury.

Geschilderd beeld in Canterbury Cathedral
Alphege

Alphege werd geboren in Weston in Somerset in een adellijke familie, maar al vroeg gaf hij zijn gemakkelijke leven op om zich geheel aan het geloof te wijden. Hij trad in in het klooster van Deerhurst en vertrok later naar Bath, waar hij een streng ascetisch leven leidde. Uiteindelijk werd hij abt van het klooster in Bath. Aartsbisschop Dunstan zorgde ervoor dat hij in 984 bisschop van Winchester werd. In 1006 volgde hij Aelfric op als aartsbisschop van Canterbury.

In 1011 werd Canterbury door de Noormannen aangevallen en geplunderd. Alphege werd gevangengenomen en bracht zeven maanden door in gevangenschap. Na een weigering om losgeld te betalen werd hij op 19 april 1012 vermoord in Greenwich, naar verluidt op de plek waar nu de naar hem genoemde kerk staat. Een verslag van de bloederige moord staat in de Anglo-Saxon Chronicle.

Hij werd begraven in de toenmalige St Paul's Cathedral. In 1023 verplaatste Knoet de Grote het lichaam van Alphege met groot ceremonieel naar Canterbury.

Alphege werd in 1078 heilig verklaard. Een inscriptie op een steen op de vloer van de Kathedraal van Canterbury geeft de plaats aan waar in de middeleeuwen zijn schrijn zou hebben gestaan. Diverse kerken in Engeland zijn naar hem genoemd.

Externe link[bewerken]