Alfoeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Alfoeren - ook wel geschreven als (H)al(i)furu, (h)al(i)foeren - zijn een bevolkingsgroep in Indonesië. Met de Alfoeren worden de primitieve stammen in de binnenlanden van Buru en Ceram in de Zuid-Molukken, Halmahere in de Noord-Molukken, Celebes en ook op sommige Kleine Soenda-eilanden bedoeld in de koloniale tijd. De Alfoeren behoren tot het zwarte ras waartoe ook de Negrito's, Papua's en andere bevolking van Melanesië behoren. Tegenwoordig wordt het woord nog steeds gebruikt door de Molukkers om hun oorsprong aan te duiden.

Term[bewerken]

Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van het woord. Alif, ألف, is de eerste letter van het Arabische alfabet. Uru wordt beweerd Mens te betekenen. [bron?]

De Sagopalm

Voedsel[bewerken]

De Alfoeren hebben een melanesische cultuur en zijn verwant aan de Papua's. Ze wonen in het oerwoud als jagers en verzamelaars. hun voornaamste eten is sago. De Alfoeren gebruiken elk deel van de sagoboom. De schors wordt gebruikt als vloer en de muren van hun woningen. De bladeren worden gebruikt als dak van hun boomhuizen en paalwoningen en van de kleinere bladeren werden te touwen geweven. Verder eten ze bepaalde kruiden en vruchten van de bomen, slangen, sprinkhanen, hagedissen, vleermuizen. ook zou kannibalisme eerst voor zijn gekomen.

Tjakalele[bewerken]

De tjakalele is de traditionele krijgsdans uit de Molukken waarin dansers met gebruik van een langwerpig schild (salawaku) en de parang (kapmes) om hun vaardigheid als krijgers tonen. In de Zuidoost-Molukken wordt de tawojeh het ronde schild gemaakt van buffelhuid, versterkt door rotanrepen gebruikt.

De tjakalele werd oorspronkelijk gedanst door de Alfoeren ter voorbereiding op de strijd, maar werd later ook getoond bij belangrijke ceremonies en plechtigheden. De dans bestaat uit een aantal patronen en schijngevechten. Er zijn vele versies en varianten van de tjakalele, dit in overeenstemming met de diversiteit van de Molukken. De traditionele tjakalele wordt ook wel Tjakalele Alifuru genoemd. Tegenwoordig wordt de tjakalele op de Molukken nog steeds uitgevoerd bij belangrijke ceremonies.

Kledij[bewerken]

Alune en Wemale zijn de oudste alfoerenstammen van de molukken. De namen zijn naar hun kleding vernoemd. Ze zochten allebei iets om hun lichaam te bedekken. Diegenen die de “ai loine” (bladeren) namen om hun lichaam te bedekken vormden later een groep en zij noemden zich: de Alune-stam. De anderen die de “ai wemale” (schors van de wemaleboom) namen vormden een andere groep en noemden zich: de Wemale-stam. Tegenwoordig dragen de alfoeren andere kleding. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Alfoerse gemeenschappen in midden-ceram. Ze dragen een doek om hun middel en een traditionele rode hoofddoek op hun hoofd als een soort tulband.

Religie[bewerken]

De alfoeren stonden eerst bekend om het koppensnellen. Dat deden ze om de geesten gunstig te stemmen. De Alfoeren hebben namelijk een natuurgodsdienst, het animisme of een andere vorm ervan zoals het Sjamanisme dat nog voorkomt bij de Masuane. Vele Alfoeren en hun afstammelingen zijn tegenwoordig bekeerd tot het Christendom of tot de islam

Externe links[bewerken]