Allard Blom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allard Blom
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 3 juli 1975
Geboorteplaats Apeldoorn
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1998 - heden
Genre Theaterscripts
Musicalscripts
Bekende werken Piaf
Wat Zien Ik?!
The Last Five Years
Daens
Op hoop van zegen
Domino
Dik Trom
'14-'18
Onderscheidingen Vlaamse Musicalprijs (meermaals)
John Kraaijkamp Musical Award
Website
Portaal  Portaalicoon   Musical

Allard Blom (Apeldoorn, 3 juli 1975) is een Nederlands musicalscriptschrijver en vertaler.[1][2]

Hij promoveerde in 1999 aan de universiteit van Amsterdam in de theaterwetenschap.

In 1998 vertaalde hij Brel Blues; het was zijn eerste professionele vertaling. Hij bewerkte vanaf 1998 een reeks musicals van Stephen Sondheim voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen onder leiding van Linda Lepomme, zoals Company (1999), Follies in concert (2000) en A Little Night Music (2001), deze laatste gebaseerd op Glimlach van een zomernacht van Ingmar Bergman met een hoofdrol voor Chris Lomme. De regie was telkens in handen van Caroline Frerichs. In 2004 bewerkte hij voor het Koninklijk Ballet nog eens Merrily We Roll Along, ditmaal in regie van Martin Michel.

In Vlaanderen werkte Blom meermaals samen met regisseurs Martin Michel en Frank Van Laecke.

In Nederland debuteerde bij Albert Verlinde voor V&V Entertainment met de musical Piaf met Liesbeth List in de hoofdrol.

Blom bewerkt vooral musicals maar vertaalde of bewerkte ook enkele toneelstukken, waaronder Verre Vrienden, Op Blote Voeten in het Park en Blauw/Oranje.[3]

Selectie van musicals[bewerken | brontekst bewerken]

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Allard Blom won in 2006 een Vlaamse Musicalprijs voor zijn musicalbewerking van Dracula, de musical. Hij was ook in 2007 genomineerd, voor HONK!, in 2008 voor The Last Five Years en in 2009 samen met Frank Van Laecke voor Daens maar wist het initieel succes niet meer te evenaren op de prijsuitreiking voor de Beste Inhoudelijke Prestatie. In 2010 kreeg hij wel een tweede Vlaamse Musicalprijs, ditmaal voor zijn bewerking van Ganesha.

Hij was mee verantwoordelijk voor de Vlaamse Musicalprijs en de Radio 2-publieksprijs die Daens als productie won in 2009 en de Beste Musicalprijs voor Ganesha in 2010 en Lelies in 2012. Ook de Radio 2-publieksprijs van 2012 voor Domino mocht hij mee in ontvangst nemen.

In 2009 werd Blom laureaat van een John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Liedteksten voor de musical Op hoop van zegen. Hij ontving daarnaast drie nominaties voor een John Kraaijkamp Musical Award. In 2002 voor Beste vertaling voor zijn bewerking van A Little Night Music, in 2007 samen met Frans Mulder voor de Beste Inhoudelijke Prestatie voor het script van Wat Zien Ik?! en in 2010 voor de vertaling en bewerking van The Full Monty.

Allard Blom won eveneens in 2006 de Nederlandse muziekprijs Originele Rembrandt voor het album van de musical Wat Zien Ik?!.

Dik Trom ontving in 2013 als beste jeugdvoorstelling een Zapp Theaterprijs en als beste jeugdmusical een Musical World Award.