Almere Pampus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Almere Pampus
Stadsdeel van Vlag Almere Almere
Kerngegevens
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Almere Almere
Coördinaten 52°22'34"NB, 5°8'28"OL
Oppervlakte 887 ha.  
Foto's
Almere Pampus (nog groen en onbebouwd) ligt in het uiterste westen van de Flevopolder. Verderop zijn het voormalige eiland Marken en Noord-Holland zichtbaar.
Almere Pampus (nog groen en onbebouwd) ligt in het uiterste westen van de Flevopolder. Verderop zijn het voormalige eiland Marken en Noord-Holland zichtbaar.

Almere Pampus is een nog te bouwen stadsdeel in de gemeente Almere, in de Nederlandse provincie Flevoland. Almere Pampus ligt aan het IJmeer in het uiterste westen van de Flevopolder. Het is vernoemd naar het eiland Pampus dat tot de gemeente Gooise Meren behoort en in het IJmeer ligt.

Almere Pampus is in de ontwerpfase, veel van de ontwikkeling hangt af van de volgende nota ruimtelijke ordening en hoe de regering zal besluiten over de verdere groei van Almere. Een groot deel van het gebied is in gebruik voor Windpark Jaap Rodenburg. Ook is hier een land art-project van Daniel Libeskind te vinden: Polderland Garden of Love and Fire (1997).

Als het stadsdeel daadwerkelijk wordt gerealiseerd, gebeurt dat mogelijk samen met een rechtstreekse IJmeerverbinding naar Amsterdam, waar een deel van de bevolking van Almere werkzaam is. De gemeenteraad van Almere heeft de aanleg van de IJmeerverbinding als voorwaarde gesteld voor de gehele ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel.[1]

In 2013 besloot het Kabinet-Rutte II dat deze ontwikkelingen pas na 2025 aan de orde komen. Door de grote behoefte aan nieuwe woningen in de omgeving van Amsterdam kwam in 2020 de wens naar voren om Almere Pampus versneld aan te leggen en er zo spoedig mogelijk 25.000 woningen te realiseren.[2][3]