Als twee druppels water

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Als twee druppels water
Regie Fons Rademakers
Producent Alfred Heineken
Fons Rademakers
Scenario Willem Frederik Hermans
Fons Rademakers
Hoofdrollen Lex Schoorel
Nan Los
Muziek Jurriaan Andriessen
Montage Olga Servaas
Cinematografie Raoul Coutard
Distributie Cineurope
Première 21 februari 1963
Genre Drama, Misdaadfilm, Mysterie, Oorlogsfilm
Speelduur 121 minuten
Taal Nederlands
Duits
Engels
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget ƒ 620.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Als twee druppels water is een Nederlandse en Nederlandstalige speelfilm in zwart-wit uit 1963 van regisseur Fons Rademakers, naar de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. De film heeft als internationale titels Like two drops of water, The Dark room of Damocles en The Spitting Image.

Geschiedenis[bewerken]

Hoewel Hermans aanvankelijk zelf het scenario schreef, gebaseerd op zijn eigen boek, ontstond later onenigheid met Rademakers. Daarom heeft deze het scenario zelf voltooid. De achternaam van het hoofdpersonage in Hermans' roman, Osewoudt, is in de film veranderd in Ducker. Het opvallendste verschil tussen boek en film is de slotscène, die zich afspeelt op een atol en de kijker in verwarring achterlaat.

Biermagnaat Freddy Heineken, die zelf een kleine cameo heeft, investeerde in de film, op voorwaarde dat zijn toenmalige vriendin Nan Los een rol kreeg. De film werd zijn eigendom. In 1969 besliste Heineken dat de film "om persoonlijke redenen" niet meer zou worden vertoond.[1][2] Kort daarvoor was Heinekens relatie met Nan Los stuk gelopen. De film kreeg een nieuwe release in 2002, na de dood van Freddy Heineken.

Als twee druppels water deed mee aan de competitie van het filmfestival van Cannes. Circa 470.000 mensen bezochten de film, die genomineerd werd voor een Gouden Palm voor beste regie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De goedaardige maar sullige Henri (Hennie) Ducker is sigarenwinkelier in Voorschoten. Als op een avond een parachutist landt met een missie als geheim agent voor de geallieerden, blijkt deze "als twee druppels water" op Ducker te lijken. Hij is alleen donker in plaats van blond. De man, genaamd Dorbeck, haalt hem over opdrachten uit te voeren voor het verzet. Ducker, die Dorbeck bewondert als een verbeterde versie van zichzelf, gaat hier gretig op in. Eerst gaat het nog om het ontwikkelen van foto's, later om sabotage en liquidatie van Duitse officieren. Ondertussen krijgt hij een relatie met de onderduikster Marianne. Tegelijkertijd heeft zijn vrouw Ria een verhouding met de NSB-er Turlings. Na de bevrijding wordt Ducker tot zijn ontsteltenis niet als een verzetsheld beschouwd, maar gearresteerd en beschuldigd van landverraad. Hij verdedigt zich door te zeggen dat Dorbeck hem kan vrijpleiten, maar die is niet te vinden en niemand weet iets van hem af.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen[bewerken]

Bijrollen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Biosagenda
  2. De Groene Amsterdammer, 06-11-1996