Alternaria brassicicola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alternaria brassicicola
Conidia
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Dothideomycetes
Onderklasse:Pleosporomycetidae
Orde:Pleosporales
Familie:Pleosporaceae
Geslacht:Alternaria
Soort
Alternaria brassicicola
(Schwein.) Wiltshire (1947)
Alternaria brassicicola op chinese kool
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Alternaria brassicicola[1][2] (spikkelziekte) is een ziekteverwekkende schimmel uit de familie Pleosporaceae van de ascomyceten. De schimmel lijkt veel op Alternaria brassicae, maar veroorzaakt meer schade. Alternaria brassicicola gaat met zaad over. Waardplanten zijn kruisbloemigen, zoals wittekool en bloemkool. Op de bladeren worden lichtbruine en donkerbruine tot bijna zwarte, ronde, met concentrische ringen, 1 - 10 mm grote vlekken gevormd. Rond de vlekken vaak een brede gele zone.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Alternaria brassicicola op PDA-voedingsbodem

Alternaria brassicicola heeft vertakte, losstaande schimmeldraden. De breedte van de schimmeldraden varieert gemiddeld tussen de 1,5 en de 7,5 micrometer. In het begin zijn deze schimmeldraden doorzichtig maar later krijgen ze een bruine of olijfbruine kleur. De conidioforen komen groepsgewijs of alleen staand voor. Wanneer de conidioforen groepsgewijs voorkomen variëren de aantallen tussen de twee en de twaalf. Deze conidioforen zijn gemiddeld 70 micrometer lang en ze zijn tussen de vijf en de acht micrometer breed.[3] De bleke tot donker olijfbruine, 18 - 130 µm lange en 8 - 30 µm brede conidiën hebben 1 - 6 dwarse en tot 6 in de lengte lopende tussenwanden.[4]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Mycobank Alternaria brassicicola. Gearchiveerd op 31 oktober 2020.
  2. Index Fungorum Alternaria brassicicola. Gearchiveerd op 9 oktober 2016.
  3. McKenzie, E. (2013) Alternaria brassicicola (Alternaria brassicicola) Updated on 7/18/2013 12:02:57 PM Available online: PaDIL - https://www.padil.gov.au/thai-bio/pest/main/140396. Gearchiveerd op 14 mei 2018.
  4. Conidiën van Alternaria brassicae (B, I, L, M). Gearchiveerd op 22 augustus 2019.