Altmühl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Altmühl
de loop van de Altmühl tussen de Main en de Donau
Lengte 227 km
Hoogte (bron) 460 m
Hoogte (monding) 339 m
Verhang 0,53 m/km
Debiet 22 m³/s
Stroomgebied 3258 km²
Monding Kelheim in de Donau
Zijrivieren Schwarzach
Stroomt door Beieren
Bevaarbaar alleen voor kano's
Stroomgebied, belangrijkste zijbeken
Bron van de Altmühl bij Siedlung Erlach
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Altmühl is een rivier in de Duitse deelstaat Beieren van ongeveer 227 kilometer lang. Het is een zijrivier van de Donau.

De Altmühl ontspringt ten noordwesten van Ansbach en stroomt richting het zuidoosten naar de Altmühlsee bij Gunzenhausen. Vanaf daar stroomt de Altmühl verder langs plaatsen als Treuchtlingen, Pappenheim, Eichstätt en Beilngries. Vanaf Dietfurt is de Altmühl gekanaliseerd en maakt ze deel uit van het Main-Donaukanaal. Bij Kelheim stroomt de Altmühl in de Donau.

Volgens sommige Duitse instanties stroomt de rivier na 227 km op 339 m hoogte uit in de Donau, volgens andere na 192 km op 355 m hoogte in het Main-Donaukanaal.

De Altmühl heeft talrijke zijbeken. De Schwarzach, een linker zijbeek die bij Kinding in de Altmühl uitmondt, is met 53 km verreweg de langste daarvan.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

De rivier stroomt door een schilderachtig dal met o.a. krijtrotsen en (ruïnes van) diverse kastelen. Een gedeelte van dit dal vormt een nationaal park, het Naturpark Altmühltal.

De Altmühl is geliefd bij kanovaarders, ook voor meerdaagse tochten. Langs de rivieroevers is een 241 km lange fietsroute uitgezet, die echter een omweg maakt langs Rothenburg ob der Tauber. Daarnaast zijn er talrijke wandelroutes uitgezet, waaronder één, die de Romeinse Limes volgt.

In de talrijke kalksteengroeven in en rondom het gebied zijn in het verleden talrijke fossielen uit de geologische periode Krijt opgegraven.

Mede voor gezinnen met kinderen is ten noorden van Denkendorf in 2016 een Dinosaurier-Museum opgericht, gewijd aan dinosauriërs. In een tentoonstellingshal staan o.a. skeletten opgesteld van een jonge tyrannosaurus rex en een archaeopteryx. Langs een 1,5 km lange wandelroute staan talrijke replica's van dinosauriërs opgesteld.

Zie de categorie Altmühl van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.