Altolamprolgus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
24-02-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: foute titel inhoud verplaats naar Altolamprologus & *Altolamprologus calvus

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Altolamprolgus
Altolamprologus calvus
Altolamprologus calvus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse: Neopterygii
Infraklasse: Teleostei (Beenvissen)
Superorde: Acanthopterygii
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Onderorde: Labroidei (Lipvisachtigen)
Familie: Cichlidae (Cichliden)
Geslacht
Altolamprolgus
Poll, 1986
Afbeeldingen Altolamprolgus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Altolamprolgus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Altolamprologus is een geslacht van cichliden uit het Oost-Afrikaanse Tanganyikameer, bestaande uit drie soorten. Ze leven in de rotsachtige kustgebieden van het meer, meestal op een diepte van 2 tot 10 meter. Neolamprologus fasciates wordt soms ook ingedeeld bij Altolamprologus.

Ze worden 13 tot 15 centimeter groot, wat gemiddeld is voor een geslacht van Lamprologini. Een specifieke eigenschap voor dit geslacht is een langzame groei: ze groeien maar 1 tot 3 centimeter per jaar. Wat opvalt is hun hoge, smalle lichaamsbouw waaraan ze hun naam danken (altus betekent "hoog" in het Latijn). Ze jagen voornamelijk op grote ongewervelden, kleine visjes, kreeftachtigen en jongen van andere vissen.

In het aquarium[bewerken]

Altolamprologus calvus behoort tot de populairste vissen uit het Tanganyikameer, de andere twee soorten zijn iets minder populair. Ze moeten solitair of in paartjes worden gehouden. Voor het vrouwtje moet er een hol of een schelp worden gereserveerd met een opening die te klein is voor het mannetje, om te voorkomen dat het vrouwtje vast komt te zitten gedurende de avances van het mannetje. Altolamprologi jagen op andere vissen; er moeten geen vissen bij worden geplaatst die in hun bek passen. Ook moet men geen Altolamprologus plaatsten in een aquarium waarin men het jongbroed van andere vissen wil behouden omdat Altolamprologus ze zal opeten.

Het aquarium moet worden ingericht als een standaard Tanganyikabak: rotsen, zand en een pH waarde van 7,5 of hoger. Geschikte medebewonders zijn vooral ander vissen uit de tribus van de Lamprologini, bijvoorbeeld Neolamprologus, Juliodrochromis, Lamprologus en ook Paracyprichromis.

Soorten[bewerken]

soms wordt ook Neolamprologus fasciates tot het geslacht gerekend.

Literatuur[bewerken]

  • Konings, Ad Back to Nature gids voor Tanganyikachichliden (tweede druk, 2005)
  • Konings, Ad Tanganyikan cichlids in their natural habitat. (1998, Cichlid Press)