Aluminiumfolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Twee rollen aluminiumfolie

Aluminiumfolie is een folie van aluminium van meestal 6 tot 20 micrometer dik. Het wordt geproduceerd door herhaald walsen. Walsen van een enkele laag aluminiumfolie is moeilijk vanwege de grote kans op scheuren tijdens het walsen. Dit probleem doet zich niet voor bij walsen van een dubbele laag. Daarom wordt de folie gefabriceerd door twee lagen op elkaar te walsen, die daarna weer van elkaar gescheiden worden. Hierdoor heeft de folie een glanzende en een matte zijde; de glanzende kant was in contact met de wals, de matte kant met folie.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig. Aluminiumfolie heeft daarnaast de eigenschap dat hij na het vouwen blijft staan (de zogenaamde 'deadfold'), wat voordelen biedt bij het verpakken.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Aluminiumfolie wordt vooral gebruikt om voedsel in te verpakken.

Ook wordt het gebruikt in de oven of bij de barbecue om lekkend vet op te vangen. Op de barbecue wordt het ook gebruikt om een aardappel in te pakken en op deze manier te laten garen, meestal met kruidenboter er in.

Gebruikers van heroïne of cocaïne gebruiken aluminiumfolie om brokjes drugs te verwarmen en met een rietje of ander buisje de vrijgekomen dampen in te ademen. Dit gebruik van aluminiumfolie noemt men chinezen.

Milieu[bewerken | brontekst bewerken]

Er is veel energie nodig voor de productie van het aluminium waaruit de folie gemaakt wordt. Aluminiumfolie kan niet worden gerecycled. Het is te dun om te smelten, het verbrandt, recyclen is daardoor onmogelijk.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aluminium foil van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.