Amadeo's theater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Amadeo's theater is opgericht in 1797 en gesloten in 1834. Amadeo's theater dankt zijn naam aan zijn oprichter Anton Amade de Varkony, een Hongaarse graaf en voornaam prefect van Zagreb in Kroatië. Amadeo's theater bevond zich in de voormalige Blatna (Modder) en Kazališna (Theater) straat, die later Demetrova is gaan heten. In het gebouw waarin het theater was gehuisvest, bevindt zich tegenwoordig het Kroatisch Natuurwetenschappelijk Museum. Hier is ook, sinds het jaar 2000, 's zomers het theater- en muziekpodium Amadeo gehuisvest.

Amadeo's theater was een openbaar theater, dat door zijn eigenaar werd verhuurd aan aan een ondernemer - aan de theatergroep met het hoogste bod. Voor voorstellingen werden posters, toegangskaaten, advertenties an reclames gedrukt. Gebaseerd op deze gronden wordt Amadeo's theater als het eerste openbare theater in Zagreb beschouwd.

De taal van de voorstellingen[bewerken]

De opvoeringen in Amadeo's theater werden voornamelijk uitgevoerd in het Duits, met een kleiner aantal in het Latijn. In 1832 en 1833 voerden Duitse acteurs de eerste publieke en professionele voorstellingen in het Kroatische Kajkavische dialect op. Dragutin Rakovac (1813-1854) vertaalde twee komedies van Kotzebue naar het Kajkavisch. Josef Schweigert, een regisseur en acteur van een Duitse groep die optrad in het theater, speelde in de volgende voorstellingen:

2 oktober 1832 Ztari mladosenja i kosharice (door Kotzebue)

18 januari 1833 Vkanjeni Vkanitel (door Florijan)

23 juli 1833 Ztari zaszebni kuchish Petra III (door Kotzebue)

Alle drie de voorstellingen werden gespeeld door Duitse acteurs die niet gewend waren aan het Kroatische Kajkavische dialect. Op de posters voor de laatste voorstelling werd vermeld hoe hun "grote vlijt" alle taalbarriëres zou doorbreken.

Repertoire[bewerken]

In Amadeo's theater werd een uitgebreid Duits repertoire opgevoerd, kenmerkend voor de destijdse Oostenrijkse provincies: drama, opera, ballet en een speciaal soort lichtere voorstellingen met zang, dat zich later ontwikkelde in een operette, Singspiel genaamd. In het begin van de 19de eeuw verschenen steeds meer schrijvers uit Weense kringen, die met hun werken het Weense volkstheater hebben gemarkeerd. Zonder hen zou het ontstaan van het Kroatische volkstheater ondenkbaar zijn geweest.

In de nationale theatergeschiedenis speelde Amadeo's theater vooral een educatieve rol.

Referenties[bewerken]

Batušić, N. Povijest hrvatskoga kazališta. Školska knjiga, 1978

Externe links[bewerken]