Geelkopamazone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amazona oratrix)
Geelkopamazone
IUCN-status: Bedreigd[1] (2020)
Geelkopamazone
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht:Amazona (Amazonepapegaaien)
Soort
Amazona oratrix
Ridgway, 1887
Geelkopamazone
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geelkopamazone op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De geelkopamazone (Amazona oratrix) is een amazonepapegaai, die van nature voorkomt in Mexico en het noorden van Centraal-Amerika. De vogel is een bedreigde diersoort en de soort is populair als huisdier.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een geelkopamazone wordt gemiddeld 38 tot 43 centimeter lang.[2] Ze hebben robuust gebouwde ronde vleugels en een vierkante staart. Hun lichaam is grotendeels groen, maar de kop is geel en bij de vleugels zit een rode vlek.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De geelkopamazone komt van nature voor in Belize, Guatemala en Mexico. Het leefgebied bestaat uit diverse landschapstypen waaronder bosrijk gebied tot savanne, hoogopgaand loofbos en vochtig rivierbegeleidend bos tot 500 m boven de zeespiegel. In het noorden van zijn verspreidingsgebied heeft de geelkopamazone een sterkere voorkeur voor betrekkelijk droge gebieden en in het zuiden zijn het vaak wat meer vochtige bosrijke gebieden, zelfs in mangroven.[1] De soort kan zowel solitair leven als in groepen.

De soort telt vier ondersoorten:[3]

Status als bedreigde vogelsoort[bewerken | brontekst bewerken]

Door de vernietiging van hun leefgebied en de (illegale) handel is hun aantal in het wild sterk geslonken; tussen 1970 en 1994 met 90% (ca. 10% per jaar)[4] en met 68% tussen 1994 en 2004 (11% per jaar). De soort valt onder het CITESverdrag, dat handel in wildvang verbiedt of aan strenge voorwaarden bindt.[1] Alleen in gevangenschap gefokte geelkopamazonen mogen legaal als huisdier worden gehouden.

Zie de categorie Amazona oratrix van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.