Amedeo van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Amedeo Maria Joseph Carl Pierre Philippe Paola Marcus d'Aviano (Sint-Lambrechts-Woluwe, 21 februari 1986), prins van België, aartshertog van Oostenrijk, is de zoon van aartshertog Lorenz van Oostenrijk-Este, (sinds 1995:) prins van België, en prinses Astrid van België.

Jeugd[bewerken]

Hij was het eerste kind van aartshertog Lorenz en prinses Astrid, en kreeg de titels van zijn vader, volgens de Habsburgse huiswetten.[1] De Belgische (Salische) wetgeving was nog steeds van kracht, en ontzegde Amedeo de titels langs moederszijde. Zijn grootmoeder koningin Paola werd meter en zijn oom prins Filip peter. Hij werd gedoopt door kardinaal Danneels.

In 2001 werd hij door zijn peter uitgenodigd het peterschap van diens eerstgeboren dochter prinses Elisabeth te willen aanvaarden. Ze werd eveneens door kardinaal Danneels gedoopt.

Habsburger en Belg[bewerken]

Prins Amedeo behoort tot de Europese hoge adel, ook wel Gotha genoemd.

Hij behoort tot het huis Habsburg en is een achterkleinzoon van Karel I van Oostenrijk. Hij zal zijn vader opvolgen als hoofd van de tak Oostenrijk-Este en als titulair hertog van Modena.

Langs moederszijde is hij een afstammeling van koning Leopold I van België. De grondwetswijziging van 21 juni 1991 (art. 85), die de Salische Wet afschafte, heeft hem als Belgische prins een plaats verleend in de Belgische troonopvolging. Zijn Belgische titel heeft voortaan voorrang genomen op zijn Habsburgse titels. Hij staat zesde in de lijn van de Belgische troonopvolging. In 2004 woonde hij de zaligverklaring van zijn overgrootvader bij in het Vaticaan. Later werd hij, samen met zijn grootouders, ontvangen in audiëntie door paus Benedictus XVI.

Voorvaderen[bewerken]

 1. Lorenz van Oostenrijk-Este
 2. Robert van Oostenrijk-Este
 3. Karel I van Oostenrijk
 4. Otto Frans van Oostenrijk
 5. Karel Lodewijk van Oostenrijk (1833-1896)
 6. Frans Karel van Oostenrijk
 7. Keizer Frans II
 8. Keizer Leopold II
 9. Keizer Frans I Stefan
 10. Leopold van Lotharingen
 11. Karel V van Lotharingen

Opleiding[bewerken]

Hij heeft school gelopen eerst in het Nederlands op het Brusselse Jezuïetencollege Sint-Jan Berchmans en vervolgens in het Engels op Sevenoaks School, een bekende Britse kostschool in Sevenoaks (Kent).

In augustus 2004 werd hij ingeschreven aan de Koninklijke Militaire School. Na een opleiding in het kamp van Elsenborn volgde hij de theoretische lessen, een tactische opleiding in het Marokkaanse Atlasgebergte en een stage bij de paracommando's in Marche-les-Dames, waarna hij tot kandidaat-officier werd bevorderd. Hij is sinds zijn eedaflegging officier bij het regiment van de grenadiers. Tijdens een wederoproeping in Schaffen, behaalde hij zijn brevet van parachutist.

In 2006 begon hij met zijn studie aan de London School of Economics waar hij een 'bachelor' behaalde. Tijdens de vakanties deed hij stages, onder meer bij een staalbedrijf in China.

Beroepsloopbaan[bewerken]

Na beëindiging van zijn studies werkte Amedeo een jaar in Chili, eerst voor een niet-gouvernementele organisatie die zich bezighoudt met microkredieten en vervolgens in een centrum voor daklozen.

In september 2009 trad hij in dienst als analist bij Deloitte in New York.

In 2013 werd hij opnieuw student, met als doel het verwerven van een MBA aan de Columbia University.

Verloving en huwelijk[bewerken]

Prins Amedeo heeft zich op 15 februari 2014 verloofd met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein.[2]

Op 14 februari waren ze een van de 10.000 verloofde koppels die op Valentijnsdag op het Sint-Pietersplein door paus Franciscus werden toegesproken. De dag daarop werd in Brussel de familiebijeenkomst gehouden waarop de verloving werd bekendgemaakt.

Elisabetta werd geboren in Rome op 9 september 1987, als enig kind van Ettore Rosboch von Wolkenstein en van Lilia gravin de Smecchia. Na haar middelbare studies in Rome aan het Franse Lycée Chateaubriand, behaalde ze in 2005 haar einddiploma in economische en sociale Wetenschappen. In 2006 studeerde ze literatuur en film aan de Queen Mary University of London en behaalde een Bachelor of Arts in 2009. Vanaf september 2009 werd ze journaliste bij Bloomberg News in New York, waar ze de actualiteit over kunst en cultuur volgt. Ze schrijft artikels over tentoonstellingen en neemt interviews af van artiesten en personaliteiten uit de culturele wereld.

Het huwelijk vond plaats in Rome op 5 juli 2014 in de basiliek Santa Maria di Trastevere.[3] Kardinaal Danneels officieerde.

Lijn van de Belgische troonopvolging[bewerken]

Prins Amedeo was niet bij zijn geboorte opgenomen in de lijn van opvolging van de Belgische troon. In 1991 werd aan alle afstammelingen van de prins van Luik de titel 'prins van België' of 'prinses van België' verleend. Dit was een wijziging aan het Koninklijk Besluit van 1891 waarbij deze titels enkel langs de mannelijke afstamming werden verleend. Dit gold voortaan voor de kinderen van aartshertog Lorenz en prinses Astrid.[4] Deze beslissing werd genomen door de regering van Jean-Luc Dehaene.

Dit Koninklijk Besluit was een logisch gevolg van de grondwetswijziging (artikel 85) van 21 juni 1991, waarbij de Salische Wet werd afgeschaft. Hierdoor verkreeg Amedeo een plaats als Belgisch troonopvolger, na zijn moeder. Door deze wijziging kwamen hij en zijn broer en zussen voor hun oom prins Laurent op de lijst. De kinderen van aartshertog Lorenz kwamen voortaan wettelijk in aanmerking voor opvolging op de Belgische troon.

Sinds zijn huwelijk op 5 juli 2014 bestaat er discussie of de prins nog steeds in de lijn van troonopvolging voorkomt. Volgens artikel 85 van de Belgische grondwet dient een lid van koningshuis dat opvolgingsrecht heeft toestemming te vragen aan de koning der Belgen voor zijn of haar huwelijk. Deze toestemming wordt ook gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Zulke toestemming is vooralsnog niet gepubliceerd en er zijn speculaties dat de prins, officieel zesde in lijn voor de troon, bewust zijn recht op de troon opgaf met zijn huwelijk. Hiervan is geen bevestiging vanuit het Hof of de regering gekomen.

Titulatuur[bewerken]

De officiële aanspreking van de prins luidt:

 • 1986-1991: Zijne Koninklijke en Keizerlijke Hoogheid aartshertog Amedeo van Oostenrijk-Este, prins van Oostenrijk, prins van Hongarije en Bohemen.
 • vanaf 1991: Zijne Koninklijke Hoogheid prins Amedeo, prins van België, aartshertog van Oostenrijk.

De overige titels die hij bezit zijn wettelijk niet erkend. Deze titels worden wel internationaal gebruikt en binnen het keizerlijk huis Habsburg-Lotharingen-Este. Het is volgens de wet Belgen immers verboden andere buitenlandse titels te dragen.

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • Paul JANSSENS & Luc DUERLOO, Wapenboek van de Belgische Adel, Brussel, 1992, pp. 105–111.
 • R. HARMIGNIES, La succession au trône et le titre de prince de Belgique, in: Le Parchemin, 1992, pp. 166–177.
 • R. HARMIGNIES, L'identité civile et héraldique des princes de la Maison royale de Belgique, in: Atti del XXIII Congresso internazionale di scienza genealogica e eraldica, Turijn, 1998, pp. 603–626.
 • Almanach de Gotha, London, 1998, pp. 223–237.
 • I. LINDEMANS, Tableau d'ascendance de la Maison royale de Belgique, Bruxelles, 1998-2003, 4 volumes.
 • Oscar COOMANS DE BRACHÈNE, État présent de la noblesse belge, Annuaire de 2003, Première partie A - Bem, Brussel, 2003, p. 1 à 6, La Maison Royale de Belgique.

Kwartierstaat[bewerken]

Voorouders van Prins Amedeo van België, aartshertog van Oostenrijk-Este
Amedeo
prins van België

aartshertog van Oostenrijk-Este (1986- )
Vader:
Lorenz
aartshertog van Oostenrijk-Este

(1955- ), prins van België (1995)
Grootvader:
Robert
aartshertog van Oostenrijk-Este

(1915-1996)
Overgrootvader:
Karel I
keizer van Oostenrijk,
koning van Hongarije

(1887-1922)
Overgrootmoeder:
Zita
prinses van Bourbon-Parma
(1892-1989)
Grootmoeder:
Margherita
hertogin van Savoye-Aosta

(1930- )
Overgrootvader:
Amedeo
prins van Savoie
(1898-1942)
Overgrootmoeder:
Anna
prinses van Bourbon-Orléans

(1906-1986)
Moeder:
Astrid
prinses van België (1962- )
Grootvader:
Albert II
koning der Belgen (1934- )
Overgrootvader:
Leopold III
koning der Belgen (1901-1983)
Overgrootmoeder:
Astrid prinses van Zweden
(1905-1935)
Grootmoeder:
Paola prinses Ruffo di Calabria (1937- )
Overgrootvader:
Fulco prins Ruffo di Calabria (1884-1946)
Overgrootmoeder:
Luisa
gravin Gazelli di Rossana e di Sebastiano
1896-1989)
Voorganger:
Astrid van België
Lijn van de Belgische troonopvolging
6
Opvolger:
Maria Laura van België
Referenties
 1. zie de regels vastgelegd door de Chef van het Huis Habsburg, Dynastie
 2. Website Belgisch koninklijk huis, 15 februari 2014
 3. Bron: Persdienst Koninklijk Paleis.
 4. Koninklijk besluit van 2 december 1991