American Horror Story

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
American Horror Story
Ecran Titre d'American Horror Story.png
Genre drama
Speelduur 38-52 minuten
Bedenker Ryan Murphy
Brad Falchuk
Hoofdrollen Evan Peters
Jessica Lange
Lily Rabe
Frances Conroy
Sarah Paulson
Muziek James S. Levine
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 5 oktober 2011
Afleveringen 38
Seizoenen 3
Netwerk FX Networks
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

American Horror Story is een Amerikaanse dramaserie bedacht door Ryan Murphy en Brad Falchuk, die in de VS op 5 oktober 2011 debuteerde op FX Networks. Ieder seizoen heeft een volledig op zichzelf staand verhaal met nieuwe personages. Een aantal van de hoofdrolspelers duikt desondanks toch in meerdere seizoenen op, telkens in een andere rol.

Het eerste seizoen van de dramaserie werd in Vlaanderen uitgezonden op Prime Series en vanaf 30 december 2012 op 2BE. In Nederland start het eerste seizoen op 3 januari 2013 bij RTL 5. In zowel Nederland als in Belgie is het eerste seizoen al op dvd verschenen.[1]

Momenteel wordt in de VS het derde seizoen uitgezonden. Een vierde seizoen is reeds in voorbereiding.

Seizoen 1: Murder House[bewerken]

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De familie Harmon verhuist van Boston naar Los Angeles nadat moeder Vivien (Connie Britton) een bevalling met een doodgeboren kind achter de rug heeft. Ze probeert haar relatie met haar man (Dylan McDermott) terug op de sporen te krijgen nadat die een relatie heeft gehad met een van zijn leerlingen terwijl haar dochter Violet te kampen heeft met een depressie. In Los Angeles aangekomen trekken ze in een gerestaureerd herenhuis in, onwetend dat het huis bezeten is.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdbezetting[bewerken]
Terugkerende bezetting[bewerken]

Seizoen 2: Asylum[bewerken]

Americanhorrorstoryasylum.jpg

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De blanke jongeman Kit Walker is in het geheim getrouwd met de donkere Alma, iets dat niet zo gewoon is in 1964. Wanneer Alma verdwijnt, wordt Kit ervan beschuldigd haar, en twee andere vrouwen, om het leven te hebben gebracht. Voordat Kit terecht moet staan wordt hij in een psychiatrische instelling geplaatst alwaar Dr. Thredson hem moet testen of hij geestelijk gestoord is. Terwijl Kit probeert te ontsnappen om zijn naam te zuiveren gebeuren er vreemde dingen in de instelling.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdbezetting[bewerken]

Terugkerende bezetting[bewerken]

Seizoen 3: Coven[bewerken]

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De zeventienjarige Zoë Benson (Taissa Farmiga) komt door een genetische afwijking terecht genootschap voor hekserij, waar ze samen met drie vrouwelijke leeftijdsgenoten verblijft. De toenemende krachten van de meisjes worden stilaan een doorn in het oog van de huidige leidster Fiona Goode (Jessica Lange), die er alles aan tracht te doen om haar verval en opvolging uit te stellen. In navolging van de beruchte seriemoordenaar Madame LaLaurie (Kathy Bates) wil ze het eeuwige leven verkrijgen, maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. De verantwoordelijke zwarte voodoopriesteres Marie Laveau (Angela Bassett) heeft het immers alles behalve begrepen op de blanke heksen.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdbezetting[bewerken]

Terugkerende bezetting[bewerken]

Seizoen 4: Freak Show[2][3][bewerken]

Het vierde seizoen van de reeks gaat in oktober 2014 in première in de VS. De deelname van volgende acteurs werd reeds bevestigd: Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Emma Roberts, Denis O'Hare, Gabourey Sidibe, Jamie Brewer en nieuwkomer Michael Chiklis. Er wordt ook nog met een aantal acteurs uit de eerste twee seizoenen onderhandeld.

Het verhaal zal zich grotendeels afspelen in de jaren 1950 in Florida, waar een Duitse expat (Jessica Lange) een van Amerika's laatste freakshows organiseert.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties