Amerikaans minipaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf American miniature horse)
Amerikaans minipaard
Een minipaard bij een show in Europa (2009)
Basisinformatie
Ras warmbloed
Herkomst Verenigde Staten
Gebruik showpony
Bijzonderheden blindengeleidepony
Eigenschappen
Stokmaat 86 cm
Hoofd edel
Kleuren alle kleuren
Karakter temperamentvol, braaf
Fokkerij
Ingekruist Shetlanders x arabier
Lijst van paardenrassen

Het Amerikaans minipaard (Engels: American Miniature Horse) is een heel klein paard uit de Verenigde Staten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dit ras is ontstaan door Shetlanders te kruisen met kleine volbloeden. Hieruit ontstonden paarden met de bouw van volbloeden maar die niet groter werden dan Shetlanders. In 1978 werd de American Miniature Horse Association (AMHA) opgericht. Deze telt 160.000 geregistreerde paarden.

Momenteel worden er regelmatig minipaarden naar Nederland geëxporteerd. Hieruit komt het Nederlands minipaard voort. Deze paardjes worden vervolgens aangeboden op keuringen van het NMPRS en shows van het MHCE en het ICAMH.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Het Amerikaanse minipaard is een paard in kleine versie. Hierin zijn drie hoofdtypen te onderscheiden; de arabier, de warmbloed en de quarter. In tegenstelling tot in Nederland worden Amerikaanse minipaarden niet gemeten op schofthoogte, maar op de laatste maanhaar. De maximaal toegestane hoogte komt dan op 34 inch (86 cm). Tot het vijfde levensjaar wordt er een tijdelijk papier afgegeven, wat bij het bereiken van het vijfde levensjaar en het niet overschrijden van de 34-inchregel een permanent papier wordt. Dit is vergelijkbaar met een stamboekopname.

De bouw dient chic en edel te zijn, met een paardenuitstraling. Een fijn hoofdje met recht profiel of een lichte dish, zeer zeker geen ramshoofd, fijne oortjes en grote, sprekende ogen. Deze paardjes kunnen in alle kleuren voorkomen. Het gangwerk dient soepel en ruim te zijn.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Over het algemeen zijn Amerikaanse minipaarden werkwillig van karakter; ze leren en werken graag. Ze kunnen heel temperamentvol zijn, maar de meeste zijn uitermate braaf, zodat ze ook ingezet worden in de paardensport voor gehandicapten.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In Amerika wordt dit paard gebruikt als blindengeleidepaard, maar voor de rest is het een showpaard dat ook door kleine kinderen bereden kan worden. Er worden ook wedstrijden mee gehouden in het springen, mennen en de dressuur. De paarden worden ook gebruikt als therapiepony voor gehandicapte en autistische kinderen.[1]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. American Miniature Horse op bokt.nl. Gearchiveerd op 4 december 2021.
Zie de categorie Miniature horses van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.